22:57 / 27.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Merkel želi da Europa preuzme više odgovornosti u svijetu

Foto: Tobias Schwarz/REUTERS

Foto: Tobias Schwarz/REUTERS

Foto: - / REUTERS

"Moramo se jako potruditi u vezi ovog izvanrednog izazova novog koronavirusa, ali želim i nešto više, da Europska unija, posebice u vrijeme krize, pokaže globalnu solidarnost i preuzme više odgovornosti."
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu Europu da preuzme više odgovornosti u svijetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa Sjedinjenim Državama drugačiji od željenih, posebice u pitanju zaštite okoliša.

- Moramo se jako potruditi u vezi ovog izvanrednog izazova novog koronavirusa, ali želim i nešto više, da Europska unija, posebice u vrijeme krize, pokaže globalnu solidarnost i preuzme više odgovornosti, izjavila je kancelarka Merkel u govoru pred Zakladom Konrad-Adenauer.

Njemačka će od Hrvatske 1. srpnja preuzeti šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Merkel, koja odlazi s funkcije 2021., govorila je o glavnim prioritetima EU-a do kraja godine, usred zdravstvene, gospodarske i socijalne krize.

- Pandemija će izazvati intenziviranje sukoba i postojećih problema na brojnim mjestima i predstavljat će izazov za sposobnosti Europske unije u pogledu vanjske i sigurnosne politike, objasnila je.

- To je razlog više da obranu vrijednosti EU-a, a to su solidarnost, demokracija, sloboda, zaštita dostojanstva svakog čovjeka, istaknula je Merkel.

- Europa može izaći iz krize jača nego prije, dodala je, nekoliko sati nakon što je Europska komisija predstavila plan oporavka od 750 milijarda eura, koji trebaju usvojiti države članice.

- Najvažniji partner Europe su Sjedinjene Države, ali partnerstvo je različito od željenoga, posebice u pogledu zaštite okoliša, rekla je.

Kancelarka je također ocijenila da je "strateški interes" EU-a dijalog s Kinom, bez obzira na trenutačne događaje u Hong Kongu, gdje prema njezinom mišljenju mora i dalje vrijediti načelo "jedne zemlje, dva sustava".

- Odnos s Rusijom bi također trebao "okupirati" predsjedništvo njemačkog predsjedanja, rekla je Merkel.

Ona je optužila Moskvu da hibridnim sredstvima podržava marionetske režime na istoku Ukrajine i da napada zapadne demokracije, među kojima i Njemačku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!