16:26 / 22.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Metelko-Zgombić: EU funkcionira u izvanrednim okolnostima

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatsko predsjedništvo je od početka zdravstvene krize osiguralo više od 15 videokonferencija u raznim formacijama Vijeća EU-a.
Europska unija funkcionira u izvanrednim okolnostima, rekla je državna tajnica MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić u srijedu, po završetku videokonferencije s ministrima europskih poslova koji se slažu da je važno osigurati zajednički odgovor na krizu i njezine posljedice.

Hrvatsko predsjedništvo je od početka zdravstvene krize osiguralo više od 15 videokonferencija u raznim formacijama Vijeća EU-a. Europski ministri mogli su "dogovarati mjere, odnosno međusobno razmjenjivati najbolju praksu", istaknula je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici državna tajnica Metelko-Zgombić.

Iako se europski lideri ne mogu fizički sastajati, hrvatsko predsjedništvo osiguralo je "uvjete za normalno funkcioniranje Vijeća", ističe državna tajnica.

- Time smo pokazali da i u ovim izvanrednim okolnostima Europska unija i Vijeće EU-a mogu funkcionirati, donositi odluke, rekla je Metelko-Zgombić.

Podsjetila je na dva paketa mjera pomoći Europske komisije u borbi protiv koronavirusa koja su u "gotovo nevjerojatnom roku prošla kroz Vijeće EU-a i Europski parlament".

Zemlje članice EU-a zajednički su nabavljale potrebnu zaštitnu i medicinsku opremu, međusobno su si pomagale i solidarizirale se, a "sad je potrebno zajednički odgovoriti na društvene i gospodarske posljedice" ove krize, ističe državna tajnica u MVEP-u.

Sutra će se sastanak na vrhu EU-a održati videovezom, a na kojem će "europski lideri točno reći na koji način žele da imamo taj zajednički, europski odgovor", rekla je Metelko-Zgombić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!