08:03 / 30.06.2020.

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Metelko Zgombić: Zadovoljni hrvatskim predsjedanjem, bit ćemo u predvorju eurozone

-

-

Foto: - / -

Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica MVEP-a, gostovala je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" te izjavila kako je vrlo zadovoljna predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije.
Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica MVEP-a, gostovala je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" te izjavila kako je vrlo zadovoljna predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije.

U ponoć završava prvo hrvatsko rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije, koje će ostati zapamćeno po pandemiji koronavirusa i okolnostima dosad nezabilježenima u povijesti Unije. Sutra će predsjedanje od Hrvatske preuzeti Njemačka.

- Vrlo sam zadovoljna predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije. Cijeli svijet je bio suočen s borbom protiv koronavirusa, tako nešto nije bilo u sto godina. Hrvatsko predsjedanje uspjelo s e prilagoditi i koordinirati zajednički odgovor Europske unije i pomoći državama članicama u borbi protiv te Covid -19 krize. Pokazali smo da smo sposobni ne samo imati vlastite prioritete, nego tijekom suočiti se s brojnim pitanjima, brzo reagirati. Preko 50 zaključaka vijeća smo usvojili tijekom predsjedanja u različitim područjima. Nismo zaboravili naše stare prioritete, ali ubacili smo i nove prioritete i pomogli smo članicama Europske unije, rekla je Andreja Metelko Zgombić.

"Na vrijeme prepoznali Covid krizu"

Metelko Zgombić ističe kako je bilo predviđeno 160 događanja, a uspjelo se održati deset u prva 2-3 mjeseca.

- Tada smo još počeli ostvarivati naše prioritete i omogućiti nastavak funkcioniranja Europske unije i to virtualno. Mi smo predložili izmjene i razvile postupaka putem video linkom i njih je bilo preko 60. Donijeli smo čitav niz odluka, odgovorili na Covid krizu. Države su same počele zatvarati granice, a mi smo morali koordinirati povratak građana u svoje zemlje. Jako sam zadovoljna što smo na vrijeme prepoznali Covid krizu. Države su najprije same morale donijeti odluke jer je bilo pitanje zdravlja. Mi smo krajem siječnja donijeli odluke vezane za Covid. Tu su bile uključene razne koordinacije institucija Europske komisije, rekla je Metelko Zgombić.

Državna tajnica MVEP-a kaže kako su dogovorena dva paketa financijske pomoći na prijedlog Europske komisije.

- Taj paket pomoći je usuglašen kroz 20 dana što je bez presedana, dodala je.

Deblokiranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Andreja Metelko Zgombić ističe kako je najzvučniji uspjeh predsjedanja  deblokiranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Mi smo jako puno na tome radili i konačno se donijela odluka za otvaranje pregovora s te dvije zemlje. Pokazalo se da kad nema političke volje, onda nema ni poštivanja normi oko pristupanja, rekla je Metelko Zgombić. Državna tajnica MVEP-a govori kako se reagiralo kad sevidjelo kakve su posljedice korona krize.

- Onda se ide s jednim izmijenjenim snažnim i jakim prijedlogom kako s proračunom, tako i za oporavak. Cijeli ovaj mjesec smo organizirali rasprave oko tog financijskog prijedloga. Očekujemo da će početkom srpnja biti održan i fizički sastanak i postići snažni financijski odgovor. Europska unija je tu zbog svojih građana, rekla je Metelko Zgombić.

"Hrvatska osigurala miran izlazak Velike Britanije iz Europske unije"

Metelko Zgombić ističe kako se usko surađuje s Njemačkom, a oni nastavljaju sve teme koje je imala i Hrvatska.

- Prije svega, proračun Europske unije i oporavak. Mi smo osigurali miran izlazak Velike Britanije iz Europske unije, a Njemačka nastavlja raditi na odnosima s Velikom Britanijom, dodala je. Andreja Metelko Zgombić kaže kako se intenzivno radilo na euru i ispunjavalo sve pretpostavke za ulazak u predvorje Eurozone.

- Bit ćemo u predvorju eurozone, a što se tiče Schengena trebali bi i prije ući, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!