Michel od EK očekuje konkretne prijedloge za konkurentnost gospodarstva

18.01.2023.

12:29

Autor: HRT/Hina/J.L.

Charles Michel

Charles Michel

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je da od Komisije za sljedeći samit čelnika EU-a u veljači očekuje konkretne prijedloge za osiguranje konkurentnosti europskog gospodarstva.


- Ne možemo stajati po strani dok naši konkurenti masovno podupiru svoje kompanije, izjavio je Michel u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u raspravi o rezultatima zadnjeg samita EU-a održanog u prosincu prošle godine. Tada je odlučeno da se sazove izvanredni samit čelnika EU-a 9. i 10. veljače na kojem će glavne teme biti konkurentnost europskog gospodarstva i migracije.

Jedna od tema prosinačkog samita bili su odnosi EU-a i SAD-a, u svjetlu američkog zakona koje daje prednost domaćim tvrtkama u zelenoj tranziciji. Čelnici su tada pozvali Europsku komisiju da pripremi prijedloge za jačanje globalne konkurentnosti EU-a.

Uz migracije, to će biti i jedna od dvije glavne teme izvanrednog samita. Michel je rekao da od Komisije očekuje konkretne prijedloge promjena okvira za državne potpore, pri čemu je nužno osigurati cjelovitost jedinstvenog tržišta EU-a.

Michel je rekao da će čelnici država članica dati smjernice u vezi s konkurentnošću europskog gospodarstva u četiri točke.

Prva točka je promijenjeni okvir državnih potpora kako bi se lakše podupirala europska poduzeća, a da se pritom ne dovede u pitanje integritet jedinstvenog tržišta.

Druga točka bila bi kako iskoristiti sva postojeća sredstava, bilo iz proračuna EU-a, sredstava za oporavak od pandemije i iz nacionalnih proračuna.

Treća točka je solidarnost budući da sve zemlje članice nemaju iste financijske i fiskalne kapacitete za potporu svojim gospodarstvima.

Četvrta točka je uspostava Fonda za europsku suverenost, iz kojeg bi se financirale investicije u čiste tehnologije. Michel je rekao da u tome središnju ulogu treba imati Europska investicijska banka.

U raspravi je sudjelovala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je predstavila Zeleni industrijski plan koji će Europu učiniti domom čiste tehnologije i industrijskih inovacija.

Von der Leyen je o tom planu prvi put govorila u utorak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Taj plan trebao bi predstavljati dio europskog odgovora na američki program izdašnih subvencija i poreznih olakšica u području zelene tehnologije.

Američki Akt o smanjenju inflacije (IRA) predviđa paket od 369 milijardi dolara subvencija i poreznih olakšica za proizvode poput električnih vozila pod uvjetom da se proizvode na američkom tlu. U Europskoj uniji se stoga plaše mogućeg bijega investicija i seljenja proizvodnje iz Europe u Sjedinjene Države.

Predsjednica Komisije kaže da taj plan počiva na četiri stupa: regulatornom okruženju, financiranju, vještinama i trgovini.

- Moramo stvoriti regulatorno okruženje koje nam omogućuje brzo širenje i stvaranje povoljnih uvjeta za sektore koji su ključni za postizanje cilja o nultoj neto emisiji. To uključuje energiju vjetra, toplinske pumpe, čisti vodik i skladištenje, rekla je.

I Michel i von der Leyen su istaknuli da će EU i dalje nepokolebljivo podupirati Ukrajinu u obrani do ruske agresije dokle god bude trebalo. Michel se zauzeo da se Ukrajini pošalju zapadni tenkovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!