Mitsotakis prisegnuo - obećao više radnih mjesta i 'velike promjene'

26.06.2023.

11:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Kyriakos Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Kiriakos Mitsotakis je u ponedjeljak, pošto je položio prisegu za svoj drugi premijerski mandat nakon upečatljive izborne pobjede, svojim sugrađanima obećao da će obnoviti kreditni rejting Grčke, otvoriti nova radna mjesta te povećati plaće i državne prihode.

Stranka Nova demokracija desnog centra osvojila je 40,5 posto glasova i 158 mjesta u parlamentu od 300 mjesta, više od 20 postotnih bodova od ljevičarske Sirize koja je vodila zemlju od 2015. do 2019., uključujući i na vrhuncu desetljeća duge gospodarske krize u Grčkoj.

Mitsotakis (55), bivši bankar iz moćne političke obitelji, obećao je povećati prihode od vitalne turističke industrije, stvoriti radna mjesta i približiti plaće prosjeku Europske unije.

- Nikad ne obećavam čuda. Ali uvjeravam vas da ću ostati vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti, rekao je Mitsotakis.

Grčke novine pozdravile su rezultat kao povijesnu pobjedu, a Ta Nea je na svojoj naslovnici napisala: Micotakisova apsolutna dominacija, bez protivnika.

- Obvezao sam se da ćemo u ovome drugom mandatu ostvariti velike promjene koje su toliko potrebne zemlji, rekao je Mitsotakis predsjednici Katerini Sakelaropulou nakon što je dobio službeni mandat za sastavljanje vlade.

Micotakis, koji je bio premijer od 2019. do odlaska s dužnosti u korist privremenog premijera nakon neuvjerljivih rezultata glasanja 21. svibnja, rekao je da će nastaviti s reformama za obnovu kreditnog rejtinga zemlje nakon dužničke krize koja je opterećivala naciju cijelo desetljeće.

Iako su pandemija Covida-a i smrtonosna željeznička nesreća u veljači razotkrili nedostatke u grčkom zdravstvenom sustavu i sustavu javnog prijevoza, skok cijena i ekonomske poteškoće u posljednje vrijeme bili su glavna zabrinutost glasača.

Izbori u nedjelju zadali su težak poraz Sirizi Aleksisa Ciprasa koja je izgubila više od 30 zastupničkih mjesta.

U parlament su ušle tri rubne desničarske i nacionalističke stranke - uključujući antimigrantske "Spartance", a ukupno su osvojile 35 mjesta.

- Ovaj rezultat je loš za demokraciju i društvo, rekao je Cipras. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!