09:58 / 24.08.2019.

Autor: HRT/Hina

Migranti s Ocean Vikinga iskrcali se na Maltu prije raspodjele između država EU-a

Foto: REUTERS/Mark Zammit Cordina

Foto: REUTERS/Mark Zammit Cordina

Foto: - / REUTERS

Migranti s humanitarnog broda Ocean Viking u petak su navečer prevezeni na Maltu u sklopu dogovora Europske unije prema kojemu će nakon toga biti raspodjeljeni u šest država članica.
Migranti s humanitarnog broda Ocean Viking u petak su navečer prevezeni na Maltu u sklopu dogovora Europske unije prema kojemu će nakon toga biti raspodijeljeni u šest država članica.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Patrolni brod malteških vojnih snaga prevezao je 365 osoba s humanitarnog broda pod norveškom zastavom te su kasno u noći stigli na obalu Malte.

Žene, djeca i muškarci u narančastim prslucima za spašavanje iskrcali su se s vojnog broda nakon čega su ih službenici imigracijske službe odveli na pregled, obradu i pripremu za pronalazak smještaja.

U Malti će ostati sve dok ne budu raspodijeljeni između šest zemalja Europske unije, prema dogovoru koji je u petak najavio malteški premijer Joseph Muscat.

Raspodijelit će se između "Francuske, Njemačke, Irske, Luksemburga, Portugala i Rumunjske", rekao je Muscat u objavi na Twitteru istaknuvši da "nitko neće ostati na Malti".

Do dogovora šest zemalja došlo je "nakon razgovora s Europskom komisijom i s nekim zemljama članicama, napose s Francuskom i s Njemačkom", dodaje predsjednik malteške vlade.

Francuski ministar vanjskih poslova Christophe Castaner je u Parizu izjavio da će Francuska primiti 150 od 356 migranata, istaknuvši da "Francuska nastavlja pokazivati solidarnost".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!