07:52 / 21.08.2019.

Autor: Hina

Migranti s Open Armsa iskrcali se na Lampedusu

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Beskonačno čekanje na brodu koji se od četvrtka nalazio samo nekoliko stotina metara od obale dovelo je do očajničkih poteza dijela migranata.
Migranti koje je na Sredozemnom moru prošli tjedan pokupio brod Open Arms iskrcali su se tijekom noći na talijanski otok Lampedusu, čime je ispunjena odluka pravosuđa donesena s obzirom na napetu situaciju na brodu.

Nakon inspekcije koju je provela pravosudna policija i dvoje liječnika, tužitelj Agrigentea Luigi Patronaggio odlučio je da se migranti trebaju iskrcati na Lampedusi. Tužitelj je također odredio da se zaplijeni brod Open Arms istoimene španjolske humanitarne organizacije.

Odluka o iskrcavanju dovela je do eksplozije radosti na brodu, pokazale su snimke.

Beskonačno čekanje na brodu koji se od četvrtka nalazio samo nekoliko stotina metara od obale dovelo je do očajničkih poteza dijela migranata.

Jučer se petnaestak njih bacilo u vodu kako bi plivanjem došli do Lampeduse. Sve njih spasila je talijanska obalna straža i prebacila na otok.

Na brodu Open Arms nalazilo se 147 migranata kada je u četvrtak došao do Lampeduse, a njih osamdesetak iskrcalo se na taj otok s obzirom da je dio u utorak skočio u more, a ranije zadnjih dana dopuštenje za izlazak s broda dobili su maloljetnici i bolesni.

Španjolska, Portugal, Francuska, Njemačka i Luksemburg, pristale su preuzeti migrante koji su tjednima čekali na spasilačkom brodu Open Arms, čime je razriješena neizvjesna situacija s talijanskom vladom u pogledu njihove sudbine.

Vlada u Rimu ranije je odbila dopustiti brodu Open Arms da iskrca migrante. Humanitarna organizacija koja nosi isto ime rekla je ranije da su migranti očajni i da hitno trebaju sklonište, a neki su skakali u more u pokušaju da plivaju do obale.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zauzeo je tvrdo stajalište prema ulazu migranata uz objašnjenje da zemlja nosi preveliku odgovornost  za afričke migrante koji su došli u Europu.

Pet zemalja koje primaju migrante s broda Open Arms poslat će timove da registriraju i razgovaraju s njima, obave nužne provjere i organiziraju putovanje, što znači da će aktualni premještaj u druge zemlje potrajati dulje od "nekoliko dana", rekla je glasnogovornica Komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!