15:17 / 16.03.2022.

Autor: HRT

Ministar Božinović na slovačkom GP-u: Sve dobro funkcionira, Europa polaže veliki ispit

Ministar Davor Božinović na GP-u Vyšne Nemecke

Ministar Davor Božinović na GP-u Vyšne Nemecke

Foto: HTV / HRT

U samo tri tjedna ruske invazije na Ukrajinu tu je zemlju već napustilo više od tri milijuna ljudi, većinom žene i djeca. Poljska je primila njih već gotovo dva milijuna, Rumunjska blizu pola milijuna, Moldavija više od 300 tisuća, a malo manje Mađarska i Slovačka. Upravo na ukrajinsko-slovačkoj granici danas su bili ministri unutarnjih poslova Slovačke i Hrvatske Roman Mikulec i Davor Božinović

HTV-ov reporter Marin Ćurić javio se za središnji Dnevnik sa slovačko-ukrajinske granice. 


- Iako se broj raseljenih Ukrajinaca smanjuje posljednjih dana, treba računati na to da bi ova situacija mogla trajati. Ministar Božinović čestitao je slovačkoj strani na posvećenosti i naglasio da i Hrvatska, nažalost, u tome ima iskustva iz Domovinskog rata, javio je Ćurić.


Dodaje da je u Slovačku na ovom graničnom prijelazu od jučer ujutro do danas ujutro ušlo oko 8300 Ukrajinaca. Raseljene osobe sada se prevoze u prihvatni cenatar Mihalovce, 33 km od ovog GP-a.


- Slovački ministar Mikulec istaknuo je kako nema dvojbe da Slovačkoj treba pomoć EU-a, ovje je FRONTEX, češki policajci, ali i iz drugih zemalja. Češka je već upozoravala da je na vrhuncu kapaciteta, a i Slovačka je vrlo blizu, Što se tiče Hrvatske, Božinović je naveo kapacitete od 20 000 osoba, ali i dodao da ne želimo robovati brojevima, javio je Ćurić. 

video thumb

Nakon obilaska zajedno sa slovačkim kolegom obratio se novinarima.


- Više od 220 000 ljudi već je došlo iz Ukrajine u Slovačku što je iziskivalo veliki napor. Želim čestitati i zahvaliti timu miinistra unutarnjih poslova Slovačke, ali i svim drugim agencijama na naporu da pomognu ljudima u potrebi. Mislim da smo time pokazali što je europska solidarnost, ne samo za ove ljude, nego za sve nas. Mislim da svi moramo moći pokazati kao Europljani koje su naše vrijednosti i za što se borimo, rekao je Božinović.


Dodao je da se vide dobro organizirani napori u koje su uključene nevladine organizacije i državna tijela.


- Sve funkcionira i želim zahvaliti slovačkom kolegi Romanu Mikulecu što je s nama razmijenio iskustva i gledišta. U Hrvatskoj imamo drugačiju situaciju i do danas je u RH ušlo 7000 raseljenih osoba iz Ukrajine. Možemo računati da će svi koji su došli u Hrvatsku neko vrijeme ostati u Hrvatskoj, ali ne znamo koliko niti koliko će ih još doći, rekao je Božinović.


- Viđamo se na sastancima u Bruxellesu, jedan će biti već ovaj tjedan. Treba raditi brzo i koordinirano, okolnosti se mijenjaju, a danas smo vidjeli organizaciju prihvata države koja je na prvoj crti za ukrajinske izbjeglice, rekao je Božinović.


Govorio je i o njihovom prihvati u Hrvatsku.


- Računamo da će dolaziti i dalje, većina, oko 88% su žene i djeca, zato smo od prvog dana uključili sve pravobaniteljice koje nam pomažu u stručnom aspektu pristupa problematici integracije izbjeglih osoba. EU je aktivirao direktivu o privremenoj zaštiti i zbog toga nam je bitno vidjeti kako tko to provodi u praksi i u tome smo vrlo slični sa Slovačkom. Ovdje službe rade sjajan posao, pokazuju visok nivo empatije. Mi smo nedavno imali rat i imali smo sličnu situaciju, ali nikad se čovjek ne može dovoljno pripremiti na ljudsku patnju, kazao je Božinović.


- Ovdje Europa polaže veliki ispit, prije sve humanosti, a kako stvari funkcioniraju na terenu i ovdje na samoj granici s Ukrajinom možemo biti optimisti i mislim da će Europa pronaći odgovor na najveću humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata, rekao je Božinović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!