Ministar Erlić: Trenutno smo na 80 posto isplaćenosti sredstava

01.03.2023.

09:11

Autor: M.M./HRT

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u emisiji "A sada Vlada"

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u emisiji "A sada Vlada"

Foto: A sada Vlada / HRT

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić gostovao je u radijskoj emisiji HRT-a "A sada Vlada". Jučer se u Bruxellesu sastao s povjerenicom Elisom Ferreirom koja je zadužena za koheziju i reforme. Rekao je kako je temeljna svrha sastanka bio razgovor oko sustava europskih fondova i način kako možemo ubrzati apsorciju sredstava u 2023. godini.

- Godina 2023. je vrlo važna jer je to zadnja godina prve pune financijske perspektive RH otkad je ušla u EU. Svi projekti koji su realizirani diljem RH sada se radi završni račun i podvlači crta koliko je toga realizirano, ugovoreno i isplaćeno. Nama je u interesu da do kraja godina povučemo sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje prvom omotnicom i da do lipnja 2024. sva sredstva opravdamo prema Europskoj komisiji kako bi mogli reći da smo zaista imali uspješnu financijsku perspektivu i da je cijeli niz dobrih projekata realiziran u RH, koji su pomogli da se Hrvatska ubrzano razvija prethodnih godina i dostiže standarde najrazvijenijih zemalja EU-a, rekao je ministar Erlić.

Na pitanje jesmo li povukli sredstva u potpunosti, ministar je rekao da smo trenutno na 80 posto isplaćenosti sredstava. 

- Dio sredstava od 10.7 milijardi eura koja su nam stavljena na raspolaganje po svim fondovima, preugovorili smo preko 120 posto sredstava kako bi imali svjevrsni buffer sredstava kojim možemo raspolagati ako se neki projekti ne realiziraju da se mogu opravdati prema Europskoj komisiji sa nekim drugima. Mi smo trenutno na 80 posto isplaćenosti sredstava i sukladno dinamici koju smo imali prethodne dvije godina, vjerujem kako ćemo do kraja godina imati preko 100 posto isplata do kraja godine, rekao je ministar Erlić.

Istaknuo je i kako u budućnosti ne možemo očekivati ovoliku količinu sredstva. 

- Mi se borim da postanemo što razvijeniji u što kraćem periodu. Ide nam dobro. U zadnjih 10 godina, od 2010.-2021,. pomaknuli smo se od 60 posto prosjeka BDP-a do 71 posto. Približavamo se prosjeku EU-a i vjerujem da ćemo se uz nova sredstva još više se uspjeti približiti. Vjerujem da je ispred nas prilika koji ćemo znati iskoristiti, rekao je, te dodao:

- Borimo se da budemo što razvijeniji jer onda su forme po kojima se dobivaju sredstva manje. U EU smo ušli 2013. godine i iznimno brzo napredujemo, radimo velike korake u kratkom vremenu puno brže nego su radile tradicionalne zemlje članice koje su desetljećima u EU-u. Kako se stopa BDP-a povećava i izjednačavamo se s najrazvijenijima, tako se udio fondova koji su potrebni da se približimo njima smanjuje. Ali, to je dobro, to želimo postići, istaknuo je Erlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!