Grlić Radman: Ulazak Hrvatske i Bugarske u Schengen i eurozonu u interesu EU-a

12:00 / 12.10.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u Sofiji da je ulazak Hrvatske i Bugarske u šengensko područje i eurozonu "u što skorije vrijeme" interes ne samo tih zemlja, već i Europske unije. Potencijal za jačanje suradnje u budućnosti Hrvatska i Bugarska vide u "međusobnoj potpori u našem zajedničkom cilju - pridruživanju šengenskom području i eurozoni", rekao je Grlić Radman nakon susreta s bugarskim kolegom Svetlanom Stoevom.

- Oba ministra više su puta naglasila da su veze između Hrvatske i Bugarske čvrste i dugotrajne, ovaj ugovor o kulturnoj suradnji samo je dio područja na kojima se odavno surađuje, a u pripremi je i obilježavanje tridesete obljetnice diplomatskih odnosa. Razgovarao je danas ministar Radman i o stanju na jugoistoku Europe, znamo da su i Hrvatska i Bugarska izložene migrantskom pritisku, a slična stajališta imaju i kad je riječ o proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana. Bugarski je ministar vanjskih poslova također naglasio da je proširenje prioritet vanjske politike Sofije, na sve zemlje, uključujući i Sjevernu Makedoniju, s kojom bugarska inače vodi intenzivne razgovore o rješavanju međusobnih prijepora. Spomenuto je kako su obje zemlje također ispunile i uvjete za članstvo u OECD-u. Prostora za napredak očito ima u robnoj razmjeni i na gospodarskom planu, čemu bi svakako pripomogla i stalna avionska linija između Zagreba i Sofije, izvijestio je za Dnevnik HRT-a Igor Rotim.video thumb

Ministri su prošli tjedan sudjelovali na sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na razini ministara. Grlić Radman je istaknuo da su obje zemlje ondje "dobile uvjeravanja kako smo ispunili sve standarde, sve uvjete za članstvo u toj prestižnoj organizaciji". Razgovaralo se  i o europskoj perspektivi jugoistoka Europe.

- Važno je da se proces proširenja nastavi na dobrobit tih zemalja, kao i cijele EU, naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija, rekao je hrvatski ministar.

Bugarska blokira početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije s Unijom i traži da ta zemlja prizna da makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Grlić Radman je uvjeren da će te dvije zemlje to pitanje "riješiti u europskom duhu" i da Bugarska "želi jednaku europsku perspektivu Sjevernoj Makedoniji".

"Odlične političke odnose želimo preliti na gospodarstvo"

Grlić Radman izjavio je i da su politički odnosi Zagreba i Sofije "odlični" i da žele da se oni "preliju i na područje gospodarstva".

- Još uvijek nismo zadovoljni načinom kako smo povezani, željeli bismo imati izravnu liniju Zagreb-Sofija, Sofija-Zagreb, dodao je ministar.

Dvije zemlje jačat će i područje kulturne suradnje, a danas su potpisale Program o suradnji u području kulture za razdoblje od 2021. do 2024., naveo je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije sudjelovat će i na događaju u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

Demokratski trendovi i iseljavanje mladih bit će glavne teme tog događaja koje "zahtijevaju našu posebnu pažnju", naveo je.

Grlić Radman će se susresti još s premijerom Stefanom Janevom i s predsjednikom Rumenom Radevom.

Ministar je još jednom zahvalio Bugarskoj na pomoći Hrvatskoj nakon potresa prošle godine.

- Bila je to istinska, snažna gesta solidarnosti koja svjedoči o našoj povezanosti i prijateljstvu, rekao je Grlić Radman.

- Hrvatsku i Bugarsku odlikuju izvrsni bilateralni odnosi koji su čvrsto usidreni na europskim vrijednostima, ponajprije na bliskoj kulturnoj i povijesnoj baštini te zajedničkim interesima u Europskoj uniji, rekao je ministar Grlić Radman.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!