13:21 / 21.05.2021.

Autor: Hina/I.B.

Ministar Grlić Radman na 131. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Olivier Matthys / REUTERS

Hrvatski šef diplomacije sudjelovao je u petak na 131. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe pod njemačkim predsjedanjem putem video-konferencije na kojem je naglasak bio na zajedničkoj odgovornosti država članica za demokratsku sigurnost u Europi, priopćeno je iz MVEP-a.

Kako je priopćeno, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je uvodno upozorio da je aktualna pandemija koronavirusa najviše ugrozila najranjivije skupine u društvu, istaknuvši važnost nastavka razvoja smjernica državama članicama za provedbu mjera protiv širenja virusa, uz puno poštivanje ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Nastavno na Godišnje izvješće glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić o stanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi, ministar je kao prioritetna područja izdvojio zaštitu najranjivijih skupina, djece, mladih, starijih osoba, osoba s posebnim potrebama i nacionalnih manjina.

Naglasio je važnost borbe protiv nasilja nad ženama te protiv svih oblika diskriminacije i govora mržnje. Istaknuo je, također, važnost jačanja socijalnih i gospodarskih prava te antikorupcijske kulture kao preduvjeta za borbu protiv socijalne nejednakosti.

Također je istaknuo važnost nastavka ispitivanja šireg utjecaja umjetne inteligencije na ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava.

Grlić Radman je rekao da je bezuvjetno poštivanje Europske konvencije o ljudskim pravima i presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ključno za demokratsku sigurnost građana.

Pritom je ukazao i na važnost omogućavanja pristupa nadzornih tijela Vijeća Europe svim državama članicama, uključujući i nevladinom sektoru, uz poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svake države članice.

U svjetlu 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe, koja se obilježava ove godine, Grlić Radman je potvrdio punu posvećenost Hrvatske zajedničkim naporima država članica Vijeća Europe u pravcu daljnje demokratizacije kontinenta.

Grlić Radman je zahvalio odlazećem njemačkom predsjedništvu Odborom ministara Vijeća Europe na ostvarenim uspjesima, a Mađarskoj, sljedećoj predsjedateljici, zaželio uspješno predsjedanje, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!