19:01 / 11.03.2021.

Autor: Dnevnik/HRT

Ministar Grlić Radman u posjetu Cipru

Goran Grlić Radman i Nikos Christodoulidis

Goran Grlić Radman i Nikos Christodoulidis

Foto: HTV / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u posjetu je Cipru. S ciparskim kolegom Nikosom Christodoulidisom razgovarao je o jačanju odnosa dviju zemalja, posebno na području istraživanja i inovacija, brodogradnje, turizma i poduzetništva. 

Teme su bile i borba protiv pandemije, odnosi Europske unije i Turske, migracije te proširenje i budućnost Unije. Grlić Radman istaknuo je i da se Hrvatska želi pridružiti skupini Med7, savezu sredozemnih zemalja, članica Europske unije.

- Razgovarali smo o zajedničkim izazovima s kojima se Cipar i Hrvatska suočavaju, a to su rastući migracijski tokovi kojima svjedočimo diljem Sredozemlja. Cipar se, zajedno s još nekim drugim zemljama, susreće sa stalnim migracijskim pritiskom. Izazovi su veliki i potrebno ih je hitno riješiti na razini EU-a, kazao je Nikos Christodoulidis.

Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska podupire mirno rješenje ciparskog pitanja, rješenje koje bi bilo u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a, međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU-a, a koje bi podržalo ujedinjenje otoka kao dvokomunalne, bizonalne federacije s jedinstvenom suverenošću.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!