17:59 / 16.02.2018.

Autor: im/HRT

Ministar Krstičević na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti 2018.

-

-

Foto: - / -

Ministar Krstičević sudjeluje na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, koja se 54. put održava u Műnchenu u Saveznoj Republici Njemačkoj.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjeluje na  Minhenskoj konferenciji o sigurnosti koja je u Münchenu okupila vodeće političke lidere, predstavnike međunarodnih organizacija, vladinih i nevladinih organizacija, industrije, medija, civilnog društva i akademske zajednice.

Nakon panela o snažnijoj obrambenoj suradnji Europske unije i NATO-a razgovarali smo s ministrom Damirom Krstičevićem. Prema njegovim riječima, glavne poruke s panela su da je u trenutačnom sigurnosnom okruženju vrlo važna suradnja Europske unije i NATO-a. Novi sigurnosni izazovi, kibernetičke prijetnje, terorizam te hibridno djelovanje, zahtijeva zajedničko, jedinstveno djelovanje, pravodobnu razmjenu informacija. Važno je da članice NATO-a i Europske unije zajednički djeluju i to na principima uključivosti, naglasio je ministar.

Istaknuo je kako je Hrvatska uključena u projekt stalno strukturirane suradnje Europske unije i NATO-a. U tu suradnju želimo više uključiti potencijal hrvatske obrambene industrije, dodao je. 

Ministar je rekao kako se u Hrvatskoj sustavno povećavaju izdvajanja za obranu. Jačamo obrambene sposobnosti, jačamo pobjedničku Hrvatsku vojsku, prošle godine zaustavili smo kontinuirani pad obrambenog proračuna nakon šest godina. Ova vlada je povećala proračun i prošle godine i ove godine i sada smo na 1,32 posto u strukturi bruto društvenog proizvoda, rekao je ministar.

Istaknuo je važnost suradnje s partnerima te spomenuo kako se danas susreo s predstavnicom ministarstva obrane Izraela, ministricom obrane Savezne Republike Njemačke. Sutra ga, kaže, očekuju susreti s predstavnicima SAD-a i Velike Britanije. Cilj ovih sastanaka je jačanje obrambene suradnje, zajedničkih aktivnosti u područjima obuke i izobrazbe, te su i prilika za hrvatsku obrambenu industriju. Na pitanje je li se razgovaralo o nabavi obrambenih zrakoplova za Hrvatsku vojsku,  ministar je rekao kako je i to bila jedna od tema. Ponovio je kako je u tijeku proces donošenja odluke.  Cilj nam je 2020. godine - kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom i kada slavimo 25 godina od pobjede u Oluji, u rukama hrvatskih pilota, na hrvatskom nebu vidjeti dva aviona. 2021. još 6 te 2022 četiri. Vjerujem da će se to dogoditi, istaknuo je ministar.


Na konferenciji, među ostalim visokim uzvanicima, sudjeluju glavni tajnik UN-a António Guterres i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini te brojni čelnici država i vlada, ministri obrane i ministri vanjskih poslova. Sjedinjene Američke Države predstavljaju ministar obrane James Mattis i savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster, a uz ministra Krstičevića na konferenciji sudjeluje i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tom prigodom, u izjavi ministar Krstičević je istaknuo: U današnje vrijeme, kada ima sve više sigurnosnih izazova, kibernetičkih prijetnji, hibridnog djelovanja, lažnih vijesti nužno je zajednički djelovati i pravodobno razmjenjivati informacije i podizati svijest građana o važnosti sigurnosne kulture Hrvatska je prepoznala važnost sigurnosnih promjena i nakon 15 godina 2017. godine donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Također, kao odgovorna članica NATO-a radimo na povećanju izdvajanja za obranu i razvoju sposobnosti.

Na ovogodišnjoj konferenciji raspravlja se o ključnim sigurnosnim izazovima današnjice: od uloge Europske unije i njezinih odnosa s Rusijom i SAD-om, izazova koji stoje pred transatlantskim partnerstvom te rastuće uloge Kine na međunarodnoj sceni do krize liberalnog institucionalnog poretka, zbivanja na Bliskom Istoku, pogoršanih odnosa između zaljevskih država i sigurnosnih izazova s kojima se suočava afrički kontinent. Agenda nije zaobišla ni pitanje kontrole naoružanja, s posebnim naglaskom na tenzije koje izaziva razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa i neizvjesna budućnost krovnih sporazuma za kontrolu nuklearnog naoružanja.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na marginama konferencije održat će bilateralne sastanke s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Ursulom von der Leyen, predstavnicima SAD-a, Izraela te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!