16:59 / 11.07.2019.

Autor: T.D./Hina

Ministar Krstičević u Lisabonu posjetio Europsku agenciju za pomorsku sigurnost

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

Ministar Krstičević posjetio je Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) sa sjedištem u Lisabonu gdje se sastao s izvršnom direktoricom EMSA-e Majom Markovčić Kostelec.
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević posjetio je u četvrtak, u sklopu posjeta Portugalu, Europsku agenciju za pomorsku sigurnost te istaknuo da Hrvatska kao pomorska zemlja i članica EU-a čini sve da bi Jadran bio siguran i čist, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Damir Krstičević posjetio je Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) sa sjedištem u Lisabonu gdje se sastao s izvršnom direktoricom EMSA-e Majom Markovčić Kostelec. U sklopu službenog posjeta Portugalu obišao je pomorski operativni centar EMSA-e te istaknuo važnost pomorske sigurnosti, priopćeno je.

Nužno je da Republika Hrvatska kao pomorska zemlja i članica Europske unije nastavlja s odgovornim pristupom u području pomorske sigurnosti. Činimo sve da Jadran bude čist i odgovorno radimo na suzbijanju onečišćenja. Sigurnost na moru zajednička je obveza Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom i Obalnom stražom, naglasio je Krstičević.

Također, ministar je čestitao izvršnoj direktorici EMSA-a Markovčić Kostelec na imenovanju te istaknuo da je ovo veliko priznanje za hrvatsku vladu. Razgovarali su o intenziviranju suradnje agencije EU-a s hrvatskim institucijama, dodaje se u priopćenju.

Ključne zadaće agencije Europske unije su pružanje tehničke i znanstvene pomoći u primjeni propisa EU-a u području pomorske sigurnosti i sprečavanju onečišćenja izazvana pomorskim prometom.

EMSA u operativnoj uporabi ima 16 brodova, bespilotne letjelice i adekvatnu opremu u cilju sanacije potencijalnih onečišćenja na moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!