12:45 / 12.02.2020.

Autor: HRT

Ministarstvo o opomeni EK-a: Uskoro podaci o energetskoj učinkovitosti

-

-

Foto: - / -

Ako službena opomena ne urodi rezultato, Komisija upućuje obrazloženo mišljenje. Nakon toga treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU-a.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u srijedu je reagiralo na službenu opomenu Europske komisije Hrvatskoj zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti, najavivši da će u kratkom roku izaći s kvalitetnim podacima o tome.

Ministarstvo je u priopćenju objasnilo razloge zbog kojih EK nisu izvijestili o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.
Nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost do ukidanja 2018. bio je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, koji je imao obvezu izrade Godišnjeg izvješća o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

- Njegovim ukidanjem 2018. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzelo je poslove Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost, te postalo i nositelj Godišnjeg izvješća. Međutim, od tog Centra naslijedilo je nefunkcionalnu računalnu bazu podataka, a značajan broj djelatnika koji su obavljali te poslove nisu ostali zaposlenici Ministarstva, kaže se u priopćenju.

Prošle godine raspisan je natječaj za ponovnu uspostavu rada računalnog sustava koji je s radom započeo sredinom 2019. godine. Međutim, zbog velikog broja projekata oni nisu u cijelosti bili upisani.

- O svemu je informiran i EK. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u vrlo kratkom roku izaći s provjerenim i kvalitetnim podacima za Godišnje izvješće za 2018. godinu, a nakon toga i za 2019. godinu, poručili su iz Ministarstva.

Europska komisija je uputila službenu opomenu Hrvatskoj

Europska komisija je uputila službenu opomenu Hrvatskoj i pozvala je da ispuni svoje obveze izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, što je bila dužna učiniti do 30. travnja prošle godine.

- Europska komisija danas je odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti - objavila je Komisija.

Hrvatska još nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti, za koje je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak pojedinih država članica, odnosno država članica u cjelini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u EU-u za 2020.

Nepotpuna slika o stanju onemogućuje Europskoj uniji da prema potrebi prilagodi svoje politike i mjere za postizanje zajedničkih ciljeva u pogledu energetske učinkovitosti, koji su ključni u borbi protiv klimatskih promjena.
Hrvatska ima rok od dva mjeseca da odgovori Komisiji, u protivnom joj Komisija može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

Europska komisija jedanput mjesečno objavljuje paket odluka o povredama prava EU-a, u kojima poduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a.

Prvi korak u postupku je upućivanje službene opomene. Ako službena opomena ne urodi željenim rezultatom, Komisija poduzima sljedeći korak i upućuje obrazloženo mišljenje. Nakon toga treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU-a, čije su odluke obvezujuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!