07:24 / 21.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministri EU-a izrazili "solidarnost" s Parizom u krizi s Washingtonom

Francusko veleposlanstvo u Washingtonu

Francusko veleposlanstvo u Washingtonu

Foto: Gershon Peaks / REUTERS

Zemlje Europske unije pružile su u ponedjeljak "potporu" Francuskoj u podmorničkoj krizi s Washingtonom, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Ministri vanjskih poslova dvadeset sedam zemalja, koji su se sastali na rubu godišnjeg zasjedanja UN-ove Opće skupštine "jasno su izrazili svoju solidarnost s Francuskom", rekao je novinarima.

Prošli tjedan objavljeno je da je sklopljen trojni sigurnosni savez između SAD-a, Australije i Velike Britanije u cilju suprotstavljanja Kini.

Tim paktom Francuska je izgubila unosan posao prodaje podmornica Australiji koja se okrenula Amerikancima i Britaniji, što je razbjesnilo Pariz koji tvrdi da mu je savez sklopljen iza leđa.

Ova situacija ponovo upućuje na potrebu "jačanje kapaciteta djelovanja europske obrane", ocijenio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!