Rusija je dosad bila prijetnja zbog snage, sad je rizik zbog nestabilnosti

26.06.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: V.K./T.V./HRT/Hina

Sastanak ministara vanjskih poslova EU

Sastanak ministara vanjskih poslova EU

Foto: - / Shutterstock

Rusija je najprije bila prijetnja jer je bila snažna, a sada predstavlja rizik jer joj prijeti nestabilnost, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu visoki predstavnik EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell.

Za Dnevnik HTV- a iz Luksemburga javila se Jasna Paro. 

Kazala je da je tema o Rusiji zasjenila sve ostale teme koje su važne, kao što je na primjer situacija na Kosovu. 

- Svi ministri koji su se očitovali na pitanje o stanju u Rusiji su prije svega imali potrebu naglasiti da je puč u Moskvi unutrašnja stvar Rusije, istaknula je. 

Naglasila je da je primjetan oprez u izjavama europskih ministara. 

- Nitko nije htio spekulirati o situaciji i stanju u Rusiji, a neki su rekli da bi bilo opasno spekulirati o tako nepredvidivom susjedu koji ima i nuklearno oružje, istaknula je. 

Kazala je da su ministri danas povećali europski mirovni fond za 3,5 milijarde eura s čime se on povećava na 12 milijardi eura. 

- Protekli vikend u Rusiji se dogodila prekinuta oružana pobuna, rekao je Borrell je nakon sastanka ministra vanjskih poslova članica EU-a. Ti događaji su pokazali da je ruska država i Putinova osobna vjerodostojnost najblaže rečeno oslabljeni, da politički sustav pokazuje pukotine. Rusija je najprije bila prijetnja jer je bila snažna, a sada je rizik jer može postati nestabilna, rekao je šef diplomacije Europske unije.

Borrell je dodao da je zaključak ministarske rasprave vrlo jasan, a to je nastavak potpore Ukrajine više nego ikad dosad.

Rekao je da europska misija obučavanja ukrajinske vojske ide jako dobro, do sada je obučeno 24 tisuće vojnika i i da će prvotno zacrtani cilj od 30 tisuća obučenih vojnika do kraja ove godine biti ispunjen znatno ranije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da EU potporom Ukrajini podržava međunarodni poredak koji se temelji na međunarodnom pravu i vrijednostima na kojima počiva EU-u, vladavini prava, ljudskim pravima i demokraciji.

Ministri EU-a o pobuni u Rusiji i potrebi daljnje potpore Ukrajini


Ministri vanjskih poslova država članica EU-a poručuju da pozorno prate stanje u Rusiji i da je sada najvažnije nastaviti s potporom Ukrajini.


- Pratimo situaciju u Rusiji slijedom najnovijeg razvoja događaja. Sada je prerano za procjenu učinka tih događaja i najvažnije je da to neće utjecati na našu čvrstu potporu Ukrajini, rekao je po dolasku na sastanak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


Pokušaj pobune privatne vojske Wagner Jevgenija Prigožina protiv ruskog vojnog vrha, zatim odustajanje od nje, jedna je od tema koja će dominirati na redovitom sastanku šeova diplomacije zemalja članica koji se u ponedjeljak okupljaju u Luxembourgu


Ministar Grlić Radman je rekao da Hrvatska nastavlja s potporom Ukrajini, da priprema međunarodnu konferenciju o razminiranju koja će se u listopadu održati u Zagrebu te da, između ostaloga, organizira i radionice za ukrajinske tužitelje.


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell također kaže da je sada važnije nego ikad nastaviti s potporom Ukrajini.


- Ono što se dogodilo u Rusiji tijekom vikenda pokazuje pukotine u ruskoj vojnoj moći. Monstrum kojeg je Putin stvorio s Wagnerom sada ga grize, monstrum radi protiv svog stvoritelja. Politički sustav pokazuje krhkost. Nije dobro vidjeti da nuklearna sila kao Rusija ulazi u fazu političke nestabilnosti i to treba uzeti u obzir, rekao je Borrell.


I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također kaže da događaji u Rusiji pokazuju velike pukotine u političkoj sferi i velike pukotine u ruskoj propagandi, dodajući da je riječ o unutarnjim pitanjima Rusije u koji se Njemačka ne želi miješati.


Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom kaže da tu riječ o unutarnjoj stvari Rusije, koju pozorno pratimo jer ono što se tamo događa imat će utjecaja i na našu sigurnost.


- Najvažnije je da nastavimo pomagati Ukrajini kako bi vratila svoj okupirani teritorij, rekao je Billstrom.


Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak bi trebali povećati sredstva za Europski instrument mirovne pomoći (EPF), za dodatne 3,5 milijarde eura. EPF je izvanproračunski fond EU-a koji se koristi za financiranje nabave oružja i streljiva za Ukrajinu i za druge misije u svijetu.

video thumb

Borrell će upoznati ministre sa stanjem na Kosovu

Ministar Grlić Radman izrazio je zabrinutost zbog razvoja događaja na Kosovu.

- Uhićenje trojice kosovskih policajaca od strane Srbije izvor je zabrinutosti, oni trebaju biti oslobođeni odmah i bez ikakvih preduvjeta. Želimo da obje strane smanje napetosti i vrate se za pregovarački stol, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je također rekao da daljnje proširenje EU-a treba ostati visoko na dnevnom redu EU-a, posebice kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njezin put prema EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!