16:39 / 05.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Ministri financija članica EU-a neskloni digitalnim valutama

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Time su ministri potkrijepili oštar stav iskazan u slučaju Facebookove libre koja je naišla na kritike regulatora širom svijeta
Digitalne valute poput Facebookove Libre ne bi trebale biti dopuštene u Europskoj uniji dok se jasno ne utvrde rizici koje bi one mogle predstavljati, suglasili su se u četvrtak ministri financija EU-a.

Time su ministri potkrijepili oštar stav iskazan u slučaju Facebookove libre koja je naišla na kritike regulatora širom svijeta zbog mogućeg štetnog utjecaja na financijski sustav.

- Europska unija ne bi trebala odobriti nijedan globalni aranžman sa stabilnim digitalnim valutama pokrivenim imovinom dok ne budu adekvatno identificirani i riješeni pravni, regulatorni i nadzorni izazovi i rizici, poručili su ministri u zajedničkoj izjavi.

Libra spada u kategoriju stabilnih digitalnih valuta koje su obično pokrivene klasičnim valutama, poput eura i dolara, ili vrijednosnim papirima. Bitcoin pak spada u drugu kategoriju kriptovaluta koje nemaju takvo pokriće.

Zbog kontinuiranog pritiska regulatora četvrtina kompanija koje su u početnoj fazi podupirale Facebookovu libru povukla se iz projekta, među njima i kartičarske kompanije Mastercard i Visa. Nakon njihova povlačenja Facebook i preostalih 20 članica Libra Associationa suočena je s brojnim teškoćama a libra bi trebala biti uvedena do lipnja sljedeće godine.

Ministri EU-a poručili su danas da bi mogli razmotiti regulaciju kriptoimovine i stabilnih digitalnih valuta u sklopu globalnog plana.

Komisija EU već radi na tome, rekao je europski povjerenik za financije Valdis Dombrovskis ministrima financija na otvorenoj sjednici u Bruxellesu.

Ministri su također pohvalili rad Europske središnje banke (ECB) na projektu javne digitalne valute koja bi mogla predstavljati alternativu privatnim inicijativama.

U dokumentu predstavljenom ministrima financija ECB je naglasio da će uvođenje takve valute možda biti nužno budu li plaćanja u Europi i dalje preskupa.

Moguće usvajanje javne digitalne valute bilo bi ubrzano u slučaju naznaka rjeđe uporabe gotovine, tumače u ECB-u, upozoravajući ujedno da bi takav potez mogao vrlo snažno utjecati na financijski sustav pa bi trebalo temeljito procijeniti njegove moguće posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!