15:24 / 29.08.2019.

Autor: V.K./Hina

Ministri o hibridnim prijetnjama, umjetnoj inteligenciji i klimatskim promjenama

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao na neformalnom sastanku ministara EU-a u Helsinkiju na kojem se raspravljalo o pitanjima poput umjetne inteligencije, klimatskih promjena, pomorskoj sigurnosti i hibridnim prijetnjama
Ministar obrane Damir Krstičević u srijedu i četvrtak je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara EU-a u Helsinkiju na kojem se raspravljalo o pitanjima poput umjetne inteligencije, klimatskih promjena, pomorskoj sigurnosti i hibridnim prijetnjama, priopćeno je iz ministarstva.

Ministri obrane EU-a razgovarali su o umjetnoj inteligenciji i razvojnu novih tehnologija u kontekstu njihove sve veće prisutnosti na području obrane, kao i o sve snažnijim posljedicama klimatskih promjena na sigurnosni i obrambeni sektor, stoji u priopćenju.

Razgovaralo se i o važnosti pomorske sigurnosti i aktivnostima koje u tom području provodi EU, kao i o hibridnim prijetnjama.

Krstičević je kazao kako je za korištenje prednosti novih tehnologija u obrani ključna suradnja s civilnim sektorom, sinergija djelovanja na nacionalnoj, europskoj i NATO razini i postavljanje odgovarajućeg zakonodavnog i etičkog okvira djelovanja.

Govoreći o klilmatskim promjenama istaknuo je kako se u budućnosti može očekivati njihov još snažniji utjecaj na sigurnost, uključujući na migracije stanovništva, zbog čega je potrebno koordinirano zajedničko djelovanje.

Ministri obrane imali su i zajedničku sjednicu s ministrima vanjskih poslova na temu hibridnih prijetnji, a na njoj je sudjelovao i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!