Ministri obrane u Toledu o daljnjoj potpori Ukrajini

30.08.2023.

17:30

Autor: D.M./HRT/Hina

Banožić u Toledu

Banožić u Toledu

Foto: Pool PEUE/ Juanjo Guillén / MORH

U Toledu je održan neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije na kojemu je bio i hrvatski ministar Mario Banožić. Glavna rasprava bila je usmjerena na to kako dugoročno osigurati nastavak potpore Ukrajini.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o daljnjoj podršci država članica Europske unije ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije te o prilagodbi Europske unije nastaloj globalnoj situaciji s obzirom na to da se ruska agresija na Ukrajinu osjeti u mnogim regijama.

- Usredotočit ćemo se na sudjelovanje u sigurnosnim obvezama vezanim uz Ukrajinu. Moramo ih početi ispunjavati, a ne samo Ukrajinu tijekom rata opskrbljivati ​​oružjem, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov svojim je kolegama putem videokonferencijske veze približio trenutačnu situaciju na bojištu te pojasnio daljnje ukrajinske prioritetne potrebe.

Ministar Mario Banožić rekao je da je rasprava pokazala snažnu političku volju država članica EU-a da nastave s pomaganjem Ukrajini dok je god to potrebno sa jasnim razumijevanjem kako su agresija i ugrožavanje teritorijalnog integriteta neprihvatljivi, navodi se u priopćenju MORH-a. 

- Sve zemlje članice Europske unije potvrdile su namjeru konkretnog i sve sofisticiranijeg nastavka vojne potpore Ukrajini, a među njima je i Hrvatska, rekao je Banožić.

Europski instrument mirovne pomoći


Banožić je pohvalio napredak postignut u okviru trodijelnog pristupa vojne pomoći Ukrajini i kazao kako Hrvatska prepoznaje značenje prijedloga osnivanja nove namjenske financijske omotnice za Ukrajinu u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.


Podsjetio je kako ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini do sada iznosi 256 milijuna eura što je značajna potpora ukrajinskom narodu. Oko 180 milijuna eura od tog iznosa odnosi se na vojnu pomoć koju daje MORH, a svoju podršku Ukrajinu Hrvatska će davati i dalje u okviru svojih mogućnosti, istaknuo je Banožić.


Banožić: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom


Podržali smo i nastojanja usmjerena prema uspostavi aktivnije suradnje europske obrambene industrije s tvrtkama ukrajinske obrambene industrije. Ukrajinci imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacije koje su itekako primjenjive, rekao je Banožić.


U kontekstu utjecaja ruske agresije i na područje jugoistočne Europe, Banožić je pohvalio napredak tih država na njihovom euroatlantskom putu.

- Ukazali smo kako je važno voditi računa i o razvoju sigurnosne situacije u našem neposrednom susjedstvu. Upravo tu važnost podupiranja euroatlantskog puta i perspektive država jugoistočne Europe smo ponovno istaknuli kolegama ministrima, zaključio je, po priopćenju, Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!