13:36 / 18.07.2019.

Autor: T.D./Hina

Ministri unutarnjih poslova traže rješenje za migrantsku krizu na Sredozemlju

Foto: Jonathan Borg/XINHUA/PIXSELL

Foto: Jonathan Borg/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europski ministri unutarnjih poslova u četvrtak će na neformalnom sastanku u Helsinkiju nastojati premostiti neslaganje u migracijskoj politici i dogovoriti nadležnost za prihvat ilegalnih migranata spašenih u Sredozemnom moru.
Europski ministri unutarnjih poslova u četvrtak će na neformalnom sastanku u Helsinkiju nastojati premostiti neslaganje u migracijskoj politici i dogovoriti nadležnost za prihvat ilegalnih migranata spašenih u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu Europske unije.

Uoči sastanka njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je u srijedu da će zatražiti privremeni sporazum prema kojem bi se migranti spašeni u Sredozemnom moru rasporedili po zemljama članicama Unije.

No Seehofer je pritom izrazio dvojbu da će ministri uspjeti dogovoriti sporazum.
Kasno u srijedu navečer skupina zemalja članica održala je uvodne razgovore o novom planu, no ni deset članica od ukupno 28 nije pokazalo spremnost za prihvat migranata, rekao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn za agenciju Dpa nakon razgovora.

EU godinama ne uspijeva iznjedriti zajednički odgovor na priljev migranata iz sjeverne Afrike koji u Europu pokušavaju ući preko Sredozemlja.

Italija, europska članica najbliža afričkoj obali, u prošlosti je primala najviše migranata, a tome je na kraj stala populistička vlada predvođena ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji je zatvorio talijanske luke za nove dolaske.

Seehofer je u srijedu izbjegao govoriti o kvotama za pojedine zemlje kako se ne bi stekao dojam da se granica de facto otvara". Migranti spašeni na moru trebali bi biti dovezeni u sigurnu luku, ali to ne znači nužno europsku luku, rekao je Seehofer.

Pitanje spašenih migranata postaje goruće svaki put kada Italija zatvori svoje luke za uplovljavanje broda koji na moru spasi migrante i zatim danima čeka dopuštenje da ih negdje iskrca.

Italija je pred sudom pokrenula proces protiv njemačke kapetanice spasilačkog broda jer je prošli mjesec probila blokadu i iskrcala 40 migranata u talijanskoj luci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!