17:31 / 21.06.2021.

Autor: Jasna Paro/HRT

Novi paket sankcija EU-a protiv Bjelorusije

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/REUTERS

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zbog grubih kršenja ljudskih prava, nasilja nad udrugama civilnog društva, demokratskom opozicijom i novinarima, ministri vanjskih polova EU jednoglasno su usvojili paket sankcija protiv Bjelorusije koji se odnosi na 78 osoba i 8 poduzeća.

Ovo je četvrti krug sankcija koje EU uvodi Bjelorusiji, a sankcioniranim će se osobama i pravnim subjektima koje su sve povezane s bjeloruskim režimom, blokirati imovina u europskim bankama, onemogućiti putovanja i poslovanja s europskim tvrtkama.

EU će prestati s uvozom nekih umjetnih gnojiva, naftnih derivata i proizvoda koje koristi industrija duhana. Sankcije obuhvaćaju i zabranu poslovanja i promet novca sa središnjom bjelrouskom bankom i većinom državnih banaka.

Europska unija podržava demokratsku tranziciju u Bjelorusiji a ovim ekonomskim mjerama želi pritisnuti Lukašenka da prekine reperkusiju nad opozicijom i ranjivim skupinama u društvu i otpočne nacionalni dijalog sa svima društvenim čimbenicima.

Ministri vanjskih poslova u Luxembourgu su tijekom radnog doručka saslušali čelnicu bjeloruske opozicije u egzilu Svetlanu Tihanovsku. Nakon toga razgovarali su s iračkim ministrom vanjskih poslova Fuadom Husseinom o situaciji u Iraku.


- Nećemo više sankcionirati samo pojedince, sada ćemo uvesti sankcije po sektorima. Usmjerit ćemo ih na ekonomske sektore koji su posebno važni za Bjelorusiju i donose prihode režimu. Primjerice; proizvodnja kalija i gnojiva, kao i cijeli energetski sektor te također financijski. Time želimo pridonijeti financijskom iscrpljivanju režima, a ni to nije sve što možemo učiniti, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

- Također smo govorili i o Rusiji. Odnosi Rusije i Europske unije nisu onakvi kakvi smo htjeli. U lošoj su fazi. Činjenica jest da i Europska unija i jednako i Rusija da su odgovorne za europsku sigurnost, nas upućuje i na komunikaciju. Mi zapravo ne prihvaćamo one aktivnosti Rusije, tu moramo biti principijelni, dakle one aktivnosti koje su nama neprihvatljive, poručio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!