12:04 / 21.02.2022.

Autor: Dnevnik u podne/HRT

Ministri vanjskih poslova članica EU-a o situaciji u Bosni i Hercegovini

Summit

Summit

Foto: Illustration / Shutterstock

Osim o rusko-ukrajinskoj krizi, ministri vanjskih poslova članica Europske unije u Bruxellesu raspravljaju i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Vijeće je upozorilo da se ta zemlja suočava s jednom od najdubljih političkih kriza još od završetka rata 1995. 

- Bosna i Hercegovina je bila druga, kako je rekao visoki predstavnik, tema dana, zato što kriza u ovoj zemlji nije bila nikada veća, kako smatraju europski ministri, od kada su prestali oružani sukobi u toj zemlji 1995. godine. EU očekuje da bosansko hercegovački lideri ubrzaju dogovore oko izbornog zakona kako bi se novi izbori u listopadu mogli održati po novom zakonu, stoga što bi se tek nakon toga mogla ostvariti učinkovita vlast u zemlji. Hrvatski ministar je rekao kako je zadovoljan raspravom zato što je većina država članica podržala hrvatske argumente. Samo dvije države smatraju, a jedna od njih je Austrija, smatraju kako su puno veća prijetnja za BiH secesionističke prijetnje iz Republike Srpske. Današnja rasprava je zamišljena kao rasprava bez zaključaka, izvijestila je Jasna Paro za Dnevnik.

Većina zemalja je podržala naše stajalište, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ostalih, rekao je Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je jedna od tema bilo stanje u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska i hrvatske stranke u BiH protive se stajalištu koje je prvo iznio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt da se izbori trebaju održati kako je i predviđeno u listopadu ove godine bez obzira na ishod pregovora o promjenama izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.

Takvim stajalištem ohrabruje se bošnjačka strana kojoj odgovora status quo jer bi i dalje mogli birati hrvatske predstavnike u zajedničkim tijelima države.

Hrvatski narodni sabor, tijelo koje okuplja hrvatske političke stranke u BiH, u subotu je na izvanrednom sastanku u Mostaru zaključilo da će Hrvati pokrenuti pitanje preustroja BiH ako se ne prestane s preglasavanja toga naroda na izborima.

Borell: Nacionalističke i separatističke retorike rastu u BiH

- Nemojte odbaciti važnost onoga što se događa u Bosni i Hercegovini. Ta će tema biti važan dio današnje rasprave, jer nacionalističke i separatističke retorike rastu u BiH i ugrožavaju stabilnost pa donekle i integritet zemlje. Ministri vanjskih poslova morat će odlučiti kako zaustaviti takvu dinamiku i izbjeći da se zemlja raspadne. Ovo je kritičan trenutak i na ministrima je da donesu odluke, rekao je Josep Borrell, europski predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

- Hrvatska ne može podržati odvijanje izbora samo radi izbora, da se ispoštuje kalendar. Ako se ti izbori održe pod ovakvim uvjetima, mi upozoravamo da će oni destabilizirati državu, da neće pridonijeti ničemu dobrome, nego će se kriza nastaviti i biti još veća i na to upozoravamo, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!