15:25 / 07.06.2020.

Autor: T.D./Hina

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak razgovaraju s glavnim tajnikom WHO-a

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministri će na neformalnom Vijeću za vanjske poslove u razvojnom formatu raspravljati o napretku u provedbi paketa Tima Europa u sklopu kojeg Europska unija priprema pomoći partnerskim zemljama u borbi protiv pandemije Covida-19.
Ministri vanjskih poslova članica Europske unije u ponedjeljak će videokonferencijom razgovarati o pomoći partnerskim zemljama u borbi protiv koronavirusa, a sudjelovat će čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus.

Ministri će na neformalnom Vijeću za vanjske poslove u razvojnom formatu raspravljati o napretku u provedbi paketa Tima Europa u sklopu kojeg Europska unija priprema pomoći partnerskim zemljama u borbi protiv pandemije Covida-19, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ministrima će predstaviti svoje stavove i uvide u borbi protiv pandemije, priopćeno je.

Dodaje se da će europski šefovi diplomacija potvrditi prihvaćanje pet zaključaka Vijeća koji su dogovoreni tijekom hrvatskog predsjedanja, među njima i oni o podršci mladima u vanjskom djelovanju, što je bio jedan od prioriteta hrvatskog vodstva Vijećem EU-a.

Na dnevnom redu ministara bit će i pregled pregovora za novi okvir partnerstva između EU-a i zemalja Afrike, Kariba i Pacifika nakon isteka trenutnog Sporazuma iz Cotonoua iz 2020. godine, kao i prijedlog Europske komisije za buduću financijsku arhitekturu za održiv razvoj i susjedstvo u kontekstu sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira, zaključuje se u priopćenju.

Poslije videokonferencije najavljeno je obraćanje za medije hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana koji će iz Nacionalne sveučilišne knjižnice sudjelovati na virtualnom skupu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!