18:37 / 18.05.2021.

Autor: T.V./HRT

Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU o sukobu na Bliskom istoku

Josep Borrell održava video-konferenciju ministara vanjskih poslova EU-a

Josep Borrell održava video-konferenciju ministara vanjskih poslova EU-a

Foto: Olivier Hoslet / REUTERS

Ministri vanjskih poslova EU nisu uspjeli zauzeti jedinstveno stajalište oko eskalacije sukoba između Izraelaca i Palestinaca te velikog broja žrtava, posebno žena i djece.

Zajedničku izjavu europskih ministara blokirala je Mađarska, pa je visoki predstavnik za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell stajalište oko kojeg se složilo 26 od 27 ministara iznio kao osobni stav. Borrell je pozvao na prekid nasilja i sukoba i osudio Hamasovo raketiranje izrealskog teriotrija. EU podržava pravo Izraela na samoobranu, rekao je Borell. Pozvao je i Izrael da zaustavi iseljavanje Palestinaca iz Istočnog Jeruzalema te obje strane na bezuvjetni prekid vatre.

Zajednička izjava ministara vanjskih poslova EU donosi se jednoglasno. Mađarska blokada donošenja formalne zajedničke izjave ponovo je ukazala na unutrašnje neslaganje unutar bloka što slabi utjecaj EU u gorućim svjetskim problemima. Borell nije skrivao nezadovoljstvo mađarskim vetom. Rekao je da vanjska politika nije pitanje "kaprica" već obveza za države članice da imaju jedinstveno stajalište o globalnim svjetskim problemima.

Ministar Grlić Radman osudio napade Hamasa i drugih skupina na Izrael

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na izvanrednoj videokonferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a koja je sazvana zbog eskalacije situacije na Bliskom istoku. Osudio je nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na Izrael te iskazao potporu legitimnom pravu Izraela na obranu i zaštitu svojih građana u skladu s međunarodnim pravom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministri su razgovarali i o tome kako EU može pridonijeti zaustavljanju nasilja te dugoročno pomoći stvaranju uvjeta za obnovu mirovnog procesa i izravnih pregovora dviju strana, koji trebaju dovesti do održivog i sveobuhvatnog političkog rješenja i trajnog mira na Bliskom istoku. U tom će cilju EU raditi na mjerama za izgradnju povjerenja između obiju strana i poboljšanju životnih uvjeta svih građana.

Dogovoreno je da će se EU angažirati s relevantnim međunarodnim i regionalnim čimbenicima, i u okviru bliskoistočnog Kvarteta, a posebno sa SAD-om, Egiptom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugima, radi pronalaska rješenja za aktualnu krizu, stoji u priopćenju MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!