22:34 / 13.11.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministri zdravstva tri njemačke savezne države traže produženje izvanrednog stanja

Pogled na Stuttgart

Pogled na Stuttgart

Foto: Maddinstgt / Shutterstock

Ministra zdravstva tri njemačke savezne države zatražili su od stranaka koje pregovaraju o formiranju nove vlade da produlje mogućnost danu saveznim državama da implementiraju oštrije mjere poput lockdowna ili zatvaranja škola, dok u Njemačkoj bukti zaraza covidom-19.

Broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika porastao je prošloga tjedna na 277,4, objavio je Institut Robert Koch u subotu, a u nekim je regijama incidencija porasla na više od 500.

Čelnik najveće njemačke udruge liječnika rekao je za njemački medijski koncern Funke da će zbog popunjenosti kreveta na intenzivnoj njezi možda biti potrebno premještati pacijente iz jedne u drugu regiju u narednim tjednima.

Savezna vlada i lideri 16 njemačkih saveznih država razgovarat će o novim epidemiološkim mjerama idućeg tjedna.

Socijaldemokrati, liberali i zeleni, koji pregovaraju o formiranju nove vlade, dogovorili su se da neće produžiti izvanredno stanje koje ističe 25. studenog, a uvedeno je na početku pandemije.

Međutim, ministri zdravstva država Baden-Wuerttemberg, Hessen i Brandenburg, tvrde da države moraju i dalje imati opciju implementiranja zatvaranja, policijskog sata ili zatvaranja škola, za što je potrebno izvanredno stanje.

- Suočeni s opterećenjem bolnica, koje su u nekim regijama blizu apsolutnog preopterećenja, status epidemije trebao bi se produžiti na nacionalnoj razini, navode ministri zdravstva u zajedničkom priopćenju objavljenom u subotu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u videoporuci je u subotu ujutro pozvala necijepljene ljude da preispitaju svoju odluku.

Također je pozvala na jaču provedbu pravila koja zahtijevaju negativan test, cijepljenje ili dokaz o oporavku prije ulaska u zatvorene prostore te na brže provođenje cijepljenja tzv. booster dozom.

- Teški su tjedni pred nama i vidite da sam jako zabrinuta, rekla je Merkel.

Njemačka vojska sprema se za mobilizaciju 12.000 vojnika do Božića kako bi pomogla preopterećenim zdravstvenim ustanovama, izvijestio je list Spiegel, a vojska će osigurati i dodatna cijepljenja te testiranja u domovima za starije i nemoćne te u bolnicama.

Do sada je raspoređeno 630 vojnika, izvijestio je Spiegel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!