14:49 / 09.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Ministrica: Problemi Katalonije rješavaju se u Španjolskoj

Arancha González Laya

Arancha González Laya

Foto: Caption: LG / REUTERS

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya rekla je u utorak kako se "problemi Katalonije rješavaju u Španjolskoj" nakon što je u Europskom parlamentu izglasano oduzimanje zastupničkog imuniteta katalonskim zastupnicima optuženima zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije.


Tom odlukom je odaslana trostruka poruka: da eurozastupnik ne može izbjeći pojavljivanje pred nacionalnim pravosuđem zbog moguće povrede nacionalnog zakona, da je Španjolska čvrsta kao pravna država, te da se poštuje rad španjolskog pravosuđa", izjavila je González Laya u javnom obraćanju u Madridu povodom odluke Europskog parlamenta.


"Problemi Katalonije rješavaju se u Španjolskoj, a ne u Europi. To je linija koje se držala španjolska vlada pružajući ruku svim katalonskim političkim snagama kako bi se problem Katalonije riješio dijalogom i pregovorima. To je također poruka koju smo danas primili od Europskog parlamenta", dodala je.


Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont ostao je u utorak bez zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu jer je većina zastupnika glasala za oduzimanje kako bi mu se sudilo u Španjolskoj, gdje je 2017. optužen zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije, koji je bio zabranjen.


U ponedjeljak navečer je videovezom 404 zastupnika tražilo oduzimanje, 247 bilo protiv a 42 se suzdržalo od glasanja, čiji su rezultati objavljeni u utorak.


Imunitet je oduzet i bivšim članovima katalonske vlade Antoniju Comínu i Carli Ponsatí koji su također u Španjolskoj optuženi za neposluh i poticanje na ustanak jer je Ustavni sud bio zabranio referendum.


Nepoznato je kako je glasovalo 12 zastupnika iz Hrvatske. "Glasovanje o imunitetu je tajno tako da nemam podatke o pojedinačnim odlukama zastupnika", odgovorila je glasnogovornica iz ureda Europskog parlamenta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!