Ministrica vanjskih poslova katalonske vlade o aferi prisluškivanja čelnih ljudi

14:34 / 02.06.2022.

Autor: HRT/IMS

Victoria Alsina

Victoria Alsina

Foto: HTV / HRT

U Španjolskoj ne prestaju odjeci afere u kojoj je zbog prisluškivanja telefona čelnih ljudi katalonskog pokreta za neovisnost, ali čak i premijera Pedra Sancheza, Vlada prije dva tjedna smijenila šeficu španjolske obavještajne agencije. 

Tu aferu, posljedice, ali i sadašnje odnose Barcelone i Madrida u našem programu komentirala je ministrica vanjskih poslova otvorene katalonske vlade Victoria Alsina.

- Ono što oni nazivaju najprogresivnijom vladom u povijesti Španjolske nije se odvažilo na prave poteze na političkoj razini. Pedro Sanchez kao premijer, po našem mišljenju, morao je napraviti još jedan iskorak i poduzeti više političkih djelovanja od onoga što je učinio. Dakle, ono što je on rekao, da će doći do istrage, da će se osnovati povjerenstvo koje zapravo već postoji u španjolskom parlamentu - povjerenstvo koje se bavi povjerljivim informacijama. No što god se zaključi u tom povjerenstvu, ne može postati javno. Za nas to nije ni blizu dovoljnoga. Pregovori su na mrtvoj točci jer je ovo jedna marketinška operacija. To je reakcija na Pegasus od strane španjolske vlade. Sam ministar u španjolskom je parlamentu potvrdio da su oni špijunirali dok su trajali pregovori. Kako možete vjerovati nekom tko vas prisluškuje dok vi pregovarate s njim, pita se Alsina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!