22:06 / 03.06.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Mnogi popuštaju restriktivne mjere

Pariz, foto: Charles Platiau/REUTERS

Pariz, foto: Charles Platiau/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zaraženih koronavirusom u svijetu je 6 i pol milijuna, a umrlih gotovo 384 tisuće.
Zaraženih koronavirusom u svijetu je 6 i pol milijuna, a umrlih gotovo 384 tisuće. Brojne zemlje u Europi s prvim danima lipnja popuštaju restriktivne mjere. Italija je otvorila svoje granice, isto je učinila i Austrija, no za Hrvatsku o režimu putovanja odlučit će idući tjedan.

Italija je nakon tri mjeseca blokade otvorila granice za građane Europske unije. U rimskoj zračnoj luci Fiumicino ponovno su uspostavljeni međunarodni letovi. Vlada u Rimu omogućila je i slobodno putovanje među talijanskim regijama. Pandemija je uzdrmala  talijansko gospodarstvo. Snažan udarac pretrpjele su brojne gospodarske djelatnosti, posebice turizam.

Španjolci, nakon ublažavanja mjera, ponovno su osjetili što znači sloboda kretanja. U Madridu građani uživaju u svakodnevnim aktivnostima. Uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Premijer Pedro Sanchez  u parlamentu je zatražio produljenje izvanrednog stanja do 21. lipnja. Epidemija izazvana opasnim virusom slabi u  Španjolskoj. Vlada se sada  više bavi saniranjem gospodarskih posljedica koje je izazvala zaraza.

Njemačka vlada, pak, planira 15. lipnja ukinuti upozorenja za putovanja u zemlje Europske unije.

- Odlučili smo ukinuti zabranu putovanja od 15. lipnja za zemlje članice Europske unije i zemlje povezane sa Schengenom te za Ujedinjeno Kraljevstvo. No i dalje treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje, rekao je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova.

Austrija od sutra ukida zabranu prelaska granice sa susjednim državama, osim s Italijom.

- Ukinut ćemo sve provjere vezane za koronavirus, kao i provjeru zdravstvenog stanja za ovih sedam država; Njemačku, Lihtenštajn, Švicarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku i Mađarsku. Kada je riječ o Italiji, nažalost podaci vezani uz pandemiju još ne dopuštaju takav korak, rekao je  Alexander Schallenberg, austrijski ministar vanjskih poslova. Šef austrijske diplomacije dodao  je da će o režimu putovanja s Hrvatskom vlada u Beču razgovarati idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!