23:20 / 19.04.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ/HRT

Mogherini nakon sastanka s Vučićem: Srbija posvećena pridruživanju EU-u

Foto: Twitter, @VijestiE

Foto: Twitter, @VijestiE

Foto: - / -

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini posjetila je Beograd.
Pregovori o članstvu Srbije u Europskoj uniji napreduju dobro, uz dobre izglede da se uz dosad otvorenih 12 poglavlja nova otvore tijekom bugarskog predsjedanja Unijom, ocijenila je u četvrtak u Beogradu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u povodu izvješća Europske komisje o napretku u procesu eurointegracija, Mogherini je rekla kako Bruxelles prepoznaje odlučnost srbijanskog šefa države da svoju zemlju uvede u EU, dok je Vučić naglasio kako je na tom putu Kosovo najvažnije pitanje.

Mogherini je istaknula i da poruka o perspektivi članstva u EU koju donosi nije samo bilateralna, već je i regionalnog karaktera, te da je posebno vjerodostojna za Srbiju i Crnu Goru.

Izvješće (EK) jasno utvrđuje da pregovori napreduju u dobrom pravcu, ocijenila je Mogherini, ali i upozorila da se u dokumentu EK o Srbiji spominju i područja na kojima se mora dodatno raditi.

"Poznato je da smo strogi i da ne dajemo poklone. Proces proširenja na zapadni Balkan je poklon koji trebamo dati sebi u EU. Neki nas vide kao nemilosrdne i zato se u izvješću navode područja na kojima je potreban dodatni rad", upozorila je Mogherini.

Spremni smo se posvetiti unaprjeđenju koje se odnosi na vladavinu prava, saslušati i provesti preporuke EK o tome. Smatramo da time radimo dobar i važan posao za našu zemlju, praveći bolji pravni ambijent i pravnu sigurnost, što je dobro i za privlačenje investitora", poručio je Vučić.

On vjeruje da će Srbija iskoristititi i predstojeći summit u Sofiji kao dodatni poticaj ne samo za napredak prema EU, nego i za uređenje zemlje, i njezin politički i ekonomski napredak, ali i napredak u vladavini prava, što je kao jedna od predstojećih obveza sugerirano u izvješću EK.

Vučić je istaknuo spremnost Srbije da provede preporuke EK, ali i zabrinutost zbog Kosova.

"Kada dođete do tog pitanja svakako da mi u Srbiji imamo mnogo toga za reći što je drugačije viđenje od onoga što govore mnoge zemlje članice EU i ljudi u Prištini", rekao je Vučić, uvjeren da će u rješavanju problema s Prištinom imati potporu Mogherini i mnogih drugih.

Mogherini se ranije u četvrtak sastala se i s predstavnicima civilnog sektora u Srbiji.

Njezini su sugovornici razgovore ocijenili kao optimistične, srdačne i iskrene, uz zaključak da je šefica eurodiplomacije ohrabrila civilno društvo u naporima da utječe na politike države, slobodu medija i vladavinu prava.

Posjet Mogherini potvrđuje da će vladavina prava i ljudska prava biti u fokusu EU, a čule  su se i jasne poruke iz izvješća o napretku Srbije u poglavljima, istaknuli su sudionici razgovora s Mogherini.

Mogherini je posjetila Srbiju točno na obljetnicu tzv. Bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji su dvije strane potpisale 19. travnja pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Vučić je na današnjem sastanku kategorički naglasio da Priština nije ispunila svoju obvezu iz tog sporazuma da formira Zajednicu srpskih općina na Kosovu, a Mogherini je poručila kako je krajnje vrijeme da se primijene postignuti sporazumi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!