16:53 / 19.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Mogherini: Pregovori o pristupanju Crne Gore u članstvo odvijaju se dobro

foto: Twitter (@POLITICOEurope)

foto: Twitter (@POLITICOEurope)

Foto: - / -

Pregovori Crne Gore s Europskom unijom odvijaju se dobro, kazala je u Tivtu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.
Pregovori Crne Gore s Europskom unijom odvijaju se dobro i njezin put ka pristupanju u članstvo jasno je označen u izvješću Europske komisije, kazala je u Tivtu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini nakon razgovora s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

"Uvidjeli smo napredak u području javne uprave, gospodarstva i znamo koliko je to važno za građane. Radujemo se napretku i u drugim područjima. Vidjeli smo u nekim područjima sporiji napredak i nedostatak aktivnosti. Uvjerena sam da će se vlada pozabaviti pitanjima koja su označena u Izvješću", istaknula je Mogherini, koja se nalazi u Crnoj Gori u sklopu posjeta zemljama zapadnog Balkana.

Ona je dodala kako je Crna Gora zauzela mudro stajalište u pružanju ohrabrenja zemljama regije na njihovom putu ka EU. U Bruxellesu dobro znamo da je ovo Europa i da je proces ka članstvu u EU ne samo otvoren, već da je i u interesu i EU i Zapadnog Balkana", kazala je Mogherini. Mogherini je pohvalila ulogu koju Crna Gora ostvaruje u vanjskoj politici, a koja je, kako je kazala, usklađena s europskom. To pokazuje da razmišljamo jednako i da smo na istim frekvencijama, naglasila je visoka predstavnica.  

Premijer Marković zahvalio je visokoj europskoj predstavnici na naporima koje čini da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju jasnu europsku perspektivu. "Europska perspektiva Zapadnog Balkana je jasna i izvjesna, a sada je samo ostalo da zemlje kandidati ispune obaveze i stvore pretpostavke za konačno članstvo u EU", naveo je crnogorski premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!