13:09 / 16.07.2020.

Autor: B.A./I.Z./P.F./Jasna Paro/IMS/DnevnikHRT

Mogućnost dogovora EU čelnika postoji, ali malo je optimizma

Foto: Julien Warnand/Pool via REUTERS

Foto: Julien Warnand/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijeće će raspravljati o planu oporavka za odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom te o novom dugoročnom proračunu EU-a.
Tehnički premijer i mandatar nove Vlade Andrej Plenković doputovao je u Bruxelles na posebni sastanak Europskog vijeća koje će raspravljati o planu oporavka za odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19 te o novom dugoročnom proračunu EU-a.

Plenković dobio mandat, bit će 16 ministarstava- Mogućnost postoji, ali je malo optimističnih, javila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro o tome može li se na ovom prvom fizičkom susretu europskih čelnika nakon nekoliko mjeseci postići dogovor o dva financijska paketa iz kojih bi, prema prijedlogu, Hrvatska mogla računati na ukupno 20 milijardi eura.

-  Dan prije početka summita nema suglasnosti niti oko jedne sporne točke nove financijske konstrukcije Europske unije za idućih sedam godina. Nema suglasnosti niti oko obima dva financijska instrumenta. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predlaže 1074 milijarde eura za proračun i 750 milijardi eura za opravak, od toga 500 milijardi euro bespovratno. Nizozemska i Austrija traže da te svote budu manje. Ne postoji suglasnosti niti oko omjera bespovratnih sredstava i kredita, niti oko alokacijskog ključa po kojem bi se ta sredstva dodjeljivala državama članicama, niti oko toga na što bi se ta sredstva trošila. Bogatije članice traže jamstva da će se ta sredstva trošiti za gospodarski oporavak izazvan pandemijom, a ne za krpanje dugova od prije krize. Uz sve ove razlike, teško je za očekivati da će se za dva-tri dana na summitu dogoditi čudo, ali diplomatski izvori navode da je posljednjih dana vidljiviji interes većine država da se sporazum postigne, dodala je.

Plenković se danas po dolasku u Bruxelles sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Posebni sastanak održat će se sutra i preksutra.

- Danas tijekom popodneva susreo sam se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom i održali smo videosastanak na vrhu Europske pučke stranke. U međuvremenu smo odradili konzultacije i pripreme za sutrašnje Europsko vijeće. Ovo je prvo nakon onoga koje je bilo baš na temu proračuna u veljači. Puno toga se izmijenilo. Hrvatska je završila svoje predsjedanje EU-om na kojem su nam unatoč vrlo neuobičajenim okolnostima i brojnim preprekama za njegovo normalno i planirano odvijanje svi komplementirali jer smo uspjeli ostvariti temeljne ciljeve koje smo bili postavili. Sada kada je Njemačka preuzela predsjedanje i kada se epidemiološka slika izmijenila tako da je moguće organizirati sastanak na vrhu sutra slijede pregovori o višegodišnjem financijskom okviru i o EU instrumentu nove generacije, dva temeljna okvira kroz koja ćemo koristi ta sredstva u sljedeće četiri odnosno sedam godina. Ima dosta različitih stajališta zemalja, više je tema na stolu. Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike duplo veći nego što je bio prvih sedam godina našeg članstva u EU kada se zbroje jedna i druga košara - višegodišnji financijski okvir i EU instrument nove generacije, rekao je Plenković.

- Nama je zaista najvažnija poruka da imamo predvidljivost, što veću moguću, kriterije koji će uzeti u obzir one parametre koji su važni da vidimo što se to dogodilo kroz Covid-19 da nam trebaju dodatna sredstva. Primjerice za Hrvatsku tu je najjednostavnije da naši građani razumiju pad BDP-a primjerice uzrokovan slabijom turističkom sezonom od očekivane, a to je realno da će biti manje i naravno da postignemo jedan mehanizam koji je fer. Ono što je sigurno za Hrvatsku će idućih nekoliko godina biti puno, puno više sredstava na raspolaganju nego što je to bilo do sada, rekao je Plenković.


Tomo Medved, koji je najavljen kao novi potpredsjednik Vlade, danas je rekao kako vjeruje da ćemo imati dobre vijesti nakon povratka iz Bruxellesa.

HRT-ova dopisnica Jasna Paro uoči sastanka Europskog vijeća javila se uživo u emisiju "Studio 4" iz Bruxellesa.

Kazala je da je jedina tema sastanka sedmogodišnji proračun Europske unije 2021.-2027. godine i fonda za oporavak koji se zove "Nova generacija za Europsku uniju" u visini od 750 mlrd eura.

Naglasila je da svi najavljuju da će pregovori biti teški zbog toga što su pozicije država članica još uvijek jako različite i disparatne u samo manje od 24 sata prije početka.

- I drugo jer postoji veliki vremenski pritisak da se taj sporazum postigne tijekom ovog vikenda ili najkasnije za tjedan dana. U svakom slučaju prije ljetne stanke u kolovozu, kazala je dopisnica HRT-a Paro.

Rekla je da je na stolu novi prijedlog o kojem će se razgovarati s Charlesom Michelom. On je taj prijedlog predstavio prošli tjedan, a predložio je, da bi zadovoljio Nizozemsku, Dansku, Švedsku, Finsku i Austriju, nešto manji višegodišnji proračun, umjesto 1100 mlrd eura, predložio je 1070 mlrd eura.

Paro je istaknula da je fond za oporavak ostao matematički isti 750 mlrd eura, a od toga 500 mlrd su bespovratna sredstava za države, a 250 u formi povoljnih kredita.

- U tom prijedlogu novog budžeta kohezijska omotnica za poljoprivredu ostala bi identična za Hrvatsku, ista kao u prošlom budžetu, kazala je Paro.

Naglasila je da po novom prijedlogu teško izračunati koliko će dobiti Hrvatska sredstava, ali može se naslutiti da će to biti oko 10 mlrd. eura.

- A što se tiče višegodišnjeg proračuna možemo računati između 10 i 12 mlrd eura, što daje brojku u sljedećih sedam godina između 20 i 22 mlrd eura.

Cijelo javljanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!