Moldavija ne smije propustiti "povijesnu" priliku da se pridruži EU

12:55 / 25.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Natalia Gavrilita

Natalia Gavrilita

Foto: Vladislav Culiomza / REUTERS

Moldavija ima "povijesnu" priliku da se pridruži Europskoj uniji i bilo koji projekti približavanja zemlje Uniji ne smiju zamijeniti put prema punopravnom članstvu, rekla je premijerka u srijedu.

Zemlja ulaže trud da se pridruži Europskoj uniji uslijed strahova da može biti uvučena u sukob u Ukrajini.

- Pozdravljamo bilo kakav mehanizam koji nas približava, poboljšava našu suradnju, sve dok to ne zamjenjuje naš put prema članstvu, rekla je Natalia Gavrilita na panelu u Davosu.

- Snažno vjerujemo da je članstvo u Europskoj uniji ono što širi mir, stabilnost i napredak na temelju vrijednosti i želimo biti dio slobodnoga svijeta i ove europske obitelji, dodala je.

Rekla je da Moldavija ima "povijesni prozor mogućnosti" da se približi Uniji i da status kandidata ne smije biti dan samo Ukrajini.

- Davanje, u ovom povijesnom trenutku, statusa kandidata samo Ukrajini imalo bi za posljedicu stvaranje sive zone u Moldaviji, rekla je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!