Paro: EU parlament će osuditi Srbiju što se nije jasno svrstala uz Uniju

01.03.2022.

09:41

Autor: Hina/HRT

Jasna Paro

Jasna Paro

Foto: HTV / HRT

Sazvana je izvanredna jednodnevna plenarna sjednica Europskog parlamenta, a zbog stanja u Ukrajini. U nacrtu rezolucije spominje se i Srbija te njihov nedorečen stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu. U podnevnom Dnevniku s posljednjim se informacijama iz Bruxellesa javila naša Jasna Paro. 

- Raspravljat će se o ratu u Ukrajini, o humanitarnoj situaciji, potrebama koje ta zemlja ima. O situaciji na europskim granicama te o tome što je sve do sada učinjeno s europske strane. Zelenskij bi se trebao obratiti zastupnicima putem video linka. Mogao bi ponoviti poruku koju je uputio, a to je da se Ukrajinu po kratkom postupku primi u EU. Čuli smo ovih dana da su svi osudili rusku okupaciju, napad je ocijenjen kao nepravedan, ničim izazvan i procijenjeno je da se taj napad smatra grubom kršenju međunarodnog prava i da je to velika prijetnja europskoj sigurnosti. Radi se o napadu na susjednu, suverenu državu, miroljubivu zemlju, izjavila je u javljanju naša reporterka iz Bruxellesa Jasna Paro dodajući da je to velika prijetnja europskoj demokraciji i našem načinu života. 

Očekuje se da će rasprava trajati oko 4 sata, a da će nakon toga biti glasovanje o tekstu rezolucije. 

- Rezolucija ima težinu političke poruke, a ne pravnu snagu, dodaje.

Postavlja se pitanje je li točno da je Vladimir Putin bijesan i iznenađen zbog zajedničkog europskog stava i sankcija koje su izrečene Rusiji. 

- Ipak, čuli smo primjerice Nizozemsku koja je rekla da primanje Ukrajine sada nije na dnevnom redu, Francuska je bila i direktnija i rekla da EU ne bi trebala davati obećanja koja ne može ispuniti, Malo je vjerojatno da bi ukrajinsko članstvo ili aplikacija za članstvo zaustavili ruske granate u ovom trenutku. Čuli smo da je EU prešla rubikon ovih dana, odobrili su 500 milijuna eura za oružje, posegnuli i u jedan mirovni fond kako bi kupili oružje, to je sigurno prvi puta u povijesti. EU je konačno pokazala i da želi pokazati "geostrateške mišiće". 

EU je dala Turskoj dala kandidatski status i nikada nije otvorila pregovore, tu grešku neće ponoviti još jedanput, smatra Paro.

- Postoje primjeri država zapadnog Balkana, koji imaju perspektivu članstva, no traju jako dugo i sporo i financijski su iscrpljujući za EU. U Lisabonskom sporazumu postoji članak 42., sličan članku 5. NATO-a., u kojem se kaže ako bi jedna članica EU-a bila izložena agresiji, da bi to obvezalo druge države članice da joj pomognu svim sredstvima, dodaje Paro ističući da bi rasprava o kandidatskom statusu Ukrajine izazvala podjele u EU i da to niti jedna država članica u ovom trenutku ne želi. 

U nacrtu rezolucije spominje se i Srbija, izjavila je u javljanju u podnevnom Dnevniku Jasna Paro, te se osuđuje režim u Beogradu što se nije jasno i čvrsto svrastao uz EU i sankcije prema Rusiji.

- Parlament osuđuje Srbiju što se nije jasno i odlučno svrstala uz EU i sankcije protiv Rusije. Spominje se i Zapadni Balkan i destabilizirajuće djelovanje Rusije na tom području. 

Sastanak Morawieckog i Von der Leyen

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sastat će se u utorak u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi s njom razgovarao o ubrzanom približavanju Ukrajine Europskoj uniji.

- Danas popodne premijer Morawiecki sastaje se s predsjednicom Europske komisije Von der Leyen, napisao je na Twitteru glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller.

- Tema će biti potpora Ukrajini u kontekstu članstva u EU.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je rekao da je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU.

Zelenskij je zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, po otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

Za primanje Ukrajine u Europsku uniju potrebna je suglasnost svih država članica, a neke od njih o tome imaju različita stajališta, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!