Može li Von der Leyen s tankom većinom voditi EK?

17.07.2019.

18:22

Autor: Miro Aščić/V.K./HRT

default error photo
Dosadašnja njemačka ministrica obrane Urzula fon der Lajen postala je prva predsjednica Europske komisije. U Europskom parlamentu sinoć je potvrđena s 383 glasa, samo devet više od potrebne natpolovične većine.
Dosadašnja njemačka ministrica obrane Urzula fon der Lajen postala je prva predsjednica Europske komisije. U Europskom parlamentu sinoć je potvrđena s 383 glasa, samo devet više od potrebne natpolovične većine.

Na čelu europske "vlade" prvi je put žena, 60-godišnja njemačka bivša ministrica obrane. Bliska suradnica kancelarke Merkel, po zanimanju liječnica i majka sedmero djece, izabrana je tankom većinom u tajnom i do kraja neizvjesnom glasovanju. - Ursula je uvjerena Europljanka. Mislim da je u svom govoru pokazala kako možemo govoriti o Europskoj uniji s puno strasti. Sretan sam što je izabrana, rekao je David McAllister, zastupnik u Europskom parlamentu, EPP.

Gotovo pola parlamenta nije. Zeleni joj spočitavaju nekompetentnost, ali bi je podržali ako bi bili dio većine i dobili svoj dio kolača - 4 povjerenika.

- Još može dobiti stabilnu većinu u parlamentu, ali za to će trebati naporno raditi. Žao mi je, drugog rješenja nema, naglašava, Philippe Lamberts, zastupnik u Europskom parlamentu, Zeleni.

Na čelo Europske komisije došla je s utegom izborne nelegitimnosti, a važan faktor za njezin izbor bio je i nedostatak alternative. Potporu su joj dali socijalisti, iako je dio njihovih zastupnika glasovao protiv. Hrvatski socijaldemokrati bili su - za.

- Dali smo joj šansu, što ne znači da u nekom drugom trenutku nećemo promijeniti svoje stajalište, ali želio bih da to ipak bude dobro, da ne stvaramo krizu institucija i da to ide kako treba, istaknuo je Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu, S&D.

Junckerov povjerenik za energetiku Maroš Šefčevič bit će i u novoj Komisiji i  program novoizabrane predsjednice ocjenjuje vrlo ambicioznim.

- Bavio sam se pitanjima kao što su klima, energija, ekološka mobilnost, a dosta je toga i u njezinim smjernicama i njezinu govoru. Pred nama je puno posla, naglašava Maroš Šefčevič, povjerenik za energetiku.

Mnogi zamjeraju što na čelnim mjestima Europske unije nema nijednog kandidata iz novih članica, koje sada priželjkuju važnije resore u Komisiji, a Hrvatskoj bi najviše odgovarao povjerenik koji bi se bavio Schengenom ili proširenjem.

- Hrvatska je mala zemlja da bi nametala svoj portfelj, ima puno većih zemalja, a svaka ima samo jednog povjerenika. Tu je pravda dobro zadovoljena kad je Hrvatska u pitanju, rekla je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, EPP.

- Itekako sam svjesna da mora postojati zemljopisna ravnoteža i stoga su u fokusu središnja i istočna Europa. Slijede razgovori s čelnicima država i vlada, no budite sigurni da ću toj temi pridati posebnu pozornost, istaknula je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Na pitanje HRT-a o proširenju, nova predsjednica Komisije rekla je da je Zapadni Balkan jako važan Europskoj uniji i da će mu njezina vrata ostati otvorena. Najavila je da će puno putovati i da će doći i u Hrvatsku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!