15:44 / 24.09.2020.

Autor: I.D./HINA

München: obvezno nošenje maske na javnim prostorima, kazne za nepoštovanje

Foto: REUTERS/Michael Dalder

Foto: REUTERS/Michael Dalder

Foto: - / REUTERS

Za nepridržavanje obveze nošenja maske u pješačkoj zoni na središnjem trgu Marienplatzu i oko njega predviđene su kazne od 250 eura.
U Münchenu je u četvrtak stupila na snagu mjera obveznog nošenja zaštitnih maski na javnim mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi - poput pješačke zone u središtu grada.

- Sve o koronavirusu

- Velika većina prolaznika drži se pravila o obvezi nošenja maski na javnim prostorima iako nigdje nisu vidljivi znakovi upozorenja koji bi upućivali na novu obvezu, javlja u četvrtak javni servis Bayerische Rundfunk.

Gradski redari kontroliraju pridržavanje obveze nošenja maski, no do sada još nije bilo naplata kazni, nego samo izricanja upozorenja. Za nepridržavanje obveze nošenja maski u pješačkoj zoni na središnjem trgu Marienplatzu i oko njega predviđene su kazne od 250 eura.

Redari, kako je najavljeno, neće tolerirati ni iznimke u slučaju skidanja maske zbog pušenja ili konzumacije hrane ili pića.

Odluku o proširenju obveze nošenja zaštitnih maski gradske vlasti Münchena donijele su početkom tjedna, nakon što je nekoliko dana uzastopno broj novooboljelih premašivao vrijednost od 50 na 100.000 stanovnika.

Nova pravila sadržavaju i ograničenje okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, umjesto dosadašnjih deset.

Za šire područje središta grada vrijedi i zabrana točenja alkohola nakon 23 sata, a prodaja alkohola na kioscima i u trgovinama zabranjena je već od 21 sat.

Nova pravila za sada vrijede za tjedan dana, a gradonačelnik Dieter Reiter  najavio je mogućnost proširenja obveze nošenja maski i na cjelokupnom gradskom području ako se vrijednosti u roku od tjedan dana ne poprave.

Njemačke vlasti suočene su s pritiscima za uvođenjem strožih restrikcija kako bi se ograničilo širenje zaraze, s obzirom na to da je broj slučajeva u četvrtak opet porastao.

Treći put tijekom ovog mjeseca više od 2.000 slučajeva novih infekcija u jednom danu zabilježeno je u Njemačkoj, prema podacima Instituta Robert Koch.

Kancelarka Angela Merkel sastat će se idući tjedan s čelnicima 16 njemačkih pokrajina kako bi zajednički koordinirali odgovor na porast broj zaraženih  koronavirusom.

Dva člana njemačke vlade od jučer su u izolaciji jer su bili u doticaju sa zaraženom osobom, ministar vanjskih poslova Heiko Maas i ministar gospodarstva Peter Altmaier. Riječ je o mjeri opreza, jer je inicijalni test na Covid-19 kod obojice bio negativan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!