Minhenska zračna luka otkazala sve letove u petak zbog štrajka

15.02.2023.

19:18

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zračna luka

Zračna luka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Minhenska zračna luka, druga po veličini u Njemačkoj, priopćila je da otkazuje sve letove zbog štrajka osoblja u petak, kada počinje Minhenska konferencija o sigurnosti.- Zbog štrajka sve redovite putničke linije otkazuju se od petka od 00.00 do subote do 1 sat, navodi u priopćenju operator zračne luke dodajući da se otkazuje više od 700 letova u dolasku i odlasku.

Predviđeni su samo neki posebni letovi, poput humanitarnih, medicinskih i tehničkih, te letovi kojima putuju sudionici Minhenske konferencije o sigurnosti, diplomatskog skupa na kojemu od petka do nedjelje sudjeluju međunarodni čelnici.

Zaposlenike sedam njemačkih zračnih luka na štrajk je pozvao sindikat Verdi, dok traju teški pregovori o plaćama.

Frankfurtska zračna luka, najveća u zemlji, upozorila je da će se promet znatno poremetiti i preporučila je putnicima da ne dolaze u zračnu luku.

Očekuje se da će zračne luke u Frankfurtu, Münchenu, Hamburgu, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru i Bremenu biti paralizirane zbog obustave rada, a putnici su upozoreni na česta otkazivanja i kašnjenje.

Na dopremu humanitarne pomoći žrtvama potresa u Turskoj i Siriji štrajk neće utjecati,  priopćili su organizatori.

Promet u zračnim lukama Münchena i Frankfurta bio je znatno poremećen u srijedu zbog pada informatičkog sustava njemačkog avioprijevoznika Lufthanse.

Štrajk se događa dok traje spor sindikata sa saveznom vladom i s općinama uoči novog kruga pregovora o 12-mjesečnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u javnom sektoru 22. i 23. veljače.

Sindikat Verdi i Njemačka udruga državnih službenika (dbb) zahtijevaju povećanje plaća za 10,5 posto ili minimalno 500 eura za oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru.

I poštanski službenici su od početka godine nekoliko dana proveli u štrajku na poziv Verdija koji traži povećanje plaće za 15 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!