12:08 / 10.09.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/I.D/D.M./HRT

Na Lezbosu izvanredno stanje, Moria opet gorjela

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Tisuće migranata bez skloništa, spavaju uz cestu, a vlasti istražuju je li netko namjerno izazvao požar u izbjegličkom kampu.
Nova humanitarna katastrofa na grčkom otoku Lezbosu nakon što je izgorio kamp u kojem je bilo oko 13 000 migranata. Sinoć je izbio još jedan požar. Sumnja se da su požare podmetnuli sami migranti nezadovoljni što su u karanteni nakon pojave koronavirusa. Nakon potvrde zaraze kod 35 migranata, koronavirus potvrđen je kod još 15 migranata. Na otoku je proglašeno izvanredno stanje. Više od 12 tisuća ljudi je bez krova nad glavom. Tisuće migranata spava uz cestu ili na poljima jer su ostali bez skloništa nakon požara. Grčke vlasti prevezle su na kopno 406 djece i tinejdžera. Djeca su odvedena u sigurna skloništa u sjevernoj Grčkoj gdje će 10 dana boraviti u karanteni, a program za njihov premještaj u druge zemlje EU-a se nastavlja, navode iz ureda premijera.

Vlasti istražuju je li netko namjerno izazvao požar

U Vladi kažu da su sami migranti podmetnuli požar, nakon što su u kampu dodatno porasle tenzije zbog dvotjedne izolacije u koju su stavljeni zbog 35 zaraženih koronavirusom. Sinoć ih je potvrđeno još 15. Grčke vlasti najavljuju kako će privremeno će smjestiti 2000 izbjeglica na trajekt i još dva broda, a radi se i na osposobljavanju smještaja u blizini izgorenog, prenapučenog kampa koji godinama nazivaju džunglom. 

Prosvjed stanovnika Lezbosa, ne žele obnovu kampa

Ali tome se protivi lokalno stanovništvo. Mještani su blokirali cestu prema kampu, prosvjedujući protiv toga da se on vrati u funkciju. Već dugo traže da se svi migrantski kampovi uklone s otoka kako bi se vratili starom životu i turizmu.

U sklopu programa premještaja migranata u druge zemlje EU-a već je razmješteno više od 800 maloljetnika bez pratnje roditelja. Norveška, koja nije članica Unije, jučer je najavila da će primiti 50 migranata.

Oko 12.500 tisuća živjelo je u kampu Morija u vrlo siromašnim uvjetima. Prenapučeni izbjeglički kamp potpuno je izgorio u požaru u srijedu. Policijske snage poslane su na otok kako bi spriječile migrante da pristignu na glavni grad na otoku Mytilene pa su bili prisiljeni spavati uz cestu i na poljima.

Austrijska vlada blokirala plan Beča za prihvat 100 iz Morie

Grad Beč je objavio krajem kolovoza da će primiti maloljetnike, tjedan i pol dana prije no što je prenapučeni kamp Moria na otoku Lezbosu izgorio. Konzervativni ministri u vladi kategorički se protive tom planu. Austrijsku vladu čine konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) premijera Sebastiana Kurza i Zeleni, kao manji koalicijski partner.

- Ako distribuiramo ljude s Lezbosa širom Europe, mogli bismo potaknuti nadu kod drugih koji će se onda okrenuti trgovcima ljudima kako bi došli u Grčku i, naposljetku, u zapadnu Europu, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg za ORF.

Dok ministri iz Zelenih nisu previše istupali po pitanju Morije, zastupnica Zelenih u austrijskom parlamentu Ewa Ernst-Dziedzic otputovala je na taj grčki otok u četvrtak. Lezbos je nazvala europskim Guantanamom i pozvala na evakuaciju migranata s tog otoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!