Na prvom sastanku Corepera bez suglasnosti o šestom paketu sankcija

04.05.2022.

15:36

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kenzo Tribouillard / REUTERS

Veleposlanici država članica EU-a nisu se su srijedu uspjeli dogovoriti oko prijedloga šestog paketa sankcija protiv Rusije koji je jutros predstavila Komisija i o tome će ponovno razgovarati u četvrtak.

Zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, isključivanje najveće ruske banke Sberbank iz SWIFT-a, zabrana emitiranja u EU-u trima državnim ruskim TV kanalima, zabrana lobiranja za ruske kompanije i sankcioniranje visokih vojnih dužnosnika i pojedinaca koji su počinili zločine u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja, sadržaj je prijedloga šestog paketa sankcija koje je u srijedu ujutro u Strasbourgu predstavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema prijedlogu, Mađarska i Slovačka bi dobile izuzeće do kraja sljedeće godine do kada bi mogle uvoziti rusku naftu.

Kasnije tijekom dana sastao se Coreper, Odbor stalnih predstavnika država članica, koji se na svom prvom sastanku od objave prijedloga nije uspio suglasiti oko njegova sadržaja. Dio zemalja izrazio je rezerve oko embarga na naftu. 

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u svojoj objavi na Facebooku napisao je da njegova zemlja ne može podržati zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije.

- Briselski paket sankcija uveo bi embargo na uvoz ruske nafte u Europi u prilično kratkom roku, u mađarskom slučaju do kraja godine, napisao je Szijjarto, dodajući da njegova zemlja ne može podržati paket u sadašnjem obliku jer bi to ugrozilo njezinu energetsku sigurnost.

Mađarski šef diplomacije kaže da bi mogao podržati ovaj paket sankcija ako bi njegova zemlja bila izuzeta iz zabrane uvoza sirove nafte koja se dostavlja putem naftovoda.

Bugarska je također zatražila izuzeće od embarga na uvoz ruske nafte.

- Bugarska bi mogla načelno proći bez ruske sirove nafte, ali bi to dovelo do znatnog povećanja cijena. Stoga, ako Komisija razmatra mogućnost izuzeća, mi bismo željeli iskoristiti takvu mogućnost, rekao je u Sofiji zamjenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

Slovačka je također zatražila produljenje prijelaznog razdoblja na najmanje tri godine prije nego što prestane s uvozom ruske nafte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!