Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova

29.05.2023.

18:10

Autor: Hina/AFP/HRT/B.B.B.

Francuski višenamjenski zrakoplov "Rafale"

Francuski višenamjenski zrakoplov "Rafale"

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Opsežne vojne vježbe u kojima sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, počele su u ponedjeljak u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, objavile su finske zračne snage.

U spomenutim zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Pridruživši se početkom travnja NATO-u ova je nordijska država okončala svoju više desetljeća dugu prisilnu neutralnost, kao i vojnu nesvrstanost nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Od 2013. nordijske zemlje svake dvije godine organiziraju vojne vježbe pod nazivom "Arktički izazov".

U njima ove godine sudjeluje 14 nacija (12 članica NATO-a, Švedska, koja je u procesu pridruživanja i Švicarska).

Na vježbama najmoderniji avioni


Vježbe bi trebale završiti 9. lipnja, a u njima sudjeluju F-35 iz SAD-a i nekoliko europskih zemalja, francuski Rafale i Mirage, danski i nizozemski F-16, finski i švicarski F-18 te švedski Gripeni.

Zrakoplovi će biti stacionirani u sjevernoj Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, kao i u finskoj bazi Pirkkala-Tampere.

Održavanje vojne vježbe poklapa se sa sastankom ministara vanjskih poslova NATO-a koji se ovaj tjedan održava u Oslu, ali i posjetom američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena Finskoj u četvrtak i petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!