08:32 / 12.09.2019.

Autor: T.D./Hina

Na ulicama Barcelone bilo je 600.000 osoba, najmanje od 2012. godine

Foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: - / REUTERS

Oko tisuću osoba je u srijedu prosvjedovalo ispred regionalnog parlamenta u Barceloni tražeći od vladajućih stranaka za nezavisnost.
Na ulicama Barcelone okupilo se u srijedu 600.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, obilježavajući nacionalni dan Diadu, priopćila je gradska policija, dok ih je godinu ranije ondje bilo milijun a ovogodišnji pad se objašnjava zamorom te podjelama unutar pokreta za nezavisnost.Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Ove godine je zabilježen najmanji broj sudionika od 2012. kada su nevladine organizacije Asemblea Nacional Catalana (ANC) i Ómnium Cultural počele organizirati masovna okupljanja na taj dan.

Okupljanja su ove godine održana pod parolom Cilj nezavisnost i u iščekivanju presude za dvanaestero katalonskih lidera optuženih za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma 2017. godine kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Nakon referenduma je bila izglasana i proglašena republika Katalonija, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

Oko tisuću osoba je u srijedu prosvjedovalo ispred regionalnog parlamenta u Barceloni tražeći od vladajućih stranaka za nezavisnost, Katalonske republikanske ljevice (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), da konačno proglase i uspostave republiku što košta da košta. Taj je prosvjed organiziran spontano preko društvenih mreže i nije bio povezan s organizacijom proslave nacionalog dana.

Ispred parlamenta, koji su čuvali policajci uz postavljene barijere, na prilazima je došlo do napetosti. Prosvjednici su bacili više limenki i kamenja na policiju a također i dimne bombe. Pritom su vikali vladajućim strankama Došli smo vas izbaciti, Izdajice, Prevarili ste birače. Policijski helikopter je nadlijetao poprište a policija upozorila prosvjednike na moguću akciju. Oko 21 sat policija je rastjerala okupljene.

- Već desetu godinu dolazim na Diadu. Održavamo puls. Nemamo istu energiju kao ranije no zbog političkih zatvorenika smo sada tu, rekao je muškarac po imenu Pau za novine El País. U listopadu 2017. narod je podržavao političku agendu, sada nisam siguran da je tako. Političari idu jednim putem a narod drugim, dodao je.

Prvi put na čelu manifestacije nisu bili političari nego aktivisti koji zagovaraju odcjepljenje od Španjolske. Narod ne namjerava zakazati, pisalo je na jednom transparentu među brojnim zastavama koje simboliziraju nezavisnost.

Okupljeni su nosili veliki transparent s likom Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika vlade kojem prijeti kazna zatvora od 25 godina jer je optužen za pobunu. On se nalazi u pritvoru čekajući sudsku presudu koja bi mogla biti objavljena ovaj ili idući mjesec. Sloboda, pisalo je na pozornici u središtu grada. Još osmero optuženih čeka nalazi se u pritvoru.

Stranke za nezavisnost nisu se usuglasile oko mogućeg političkog odgovora na potencijalno osuđujuću presudu. Među njima je došlo do razmimoilaženja proteklih mjeseci. Okupljanjem u srijedu nastojali su vratiti ujedinjenost.

- Naš cilj je nezavisnost i provođenje prava o samoodređenju, izjavio je predsjednik katalonske vlade Quim Torra ranije tijekom dana.

Katalonske stranke koje zagovaraju cjelovitost Španjolske nisu sudjelovale u obilježavanju Dana Katalonije optuživši regionalnu vladu da je ukrala zabavu u svoje političke svrhe te da bi to trebao biti dan svih Katalonaca od kojih mnogi ne podržavaju nezavisnost.

Nadam se da će doći dan kada će Diada biti proslava svih Katalonaca, rekao je u Madridu španjolski premijer Pedro Sánchez. On je još ranije odbio zahtjev Torre za dogovornim i priznatim referendum pozvavši se na španjolski ustav.

Španjolska vlada napominje kako ondje ne postoje politički zatvorenici već zatvoreni političari te da treba poštivati odluku suda kakva god ona bude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!