U Njemačkoj najveće zračne vježbe u povijesti NATO-a

12.06.2023.

22:53

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Američki lovac F-35 na događaju AeroIndia 2023

Američki lovac F-35 na događaju AeroIndia 2023

Foto: XINHUA / PIXSELL/XINHUA

U Njemačkoj je počela najveća vojna vježba zračnih snaga u povijesti NATO-a. Sudjeluje 25 zemalja, 250 zrakoplova, od toga stotinjak iz Sjedinjenih Država, izvest će oko 2 tisuće letova iznad Sjevernog i Baltičkog mora te gotovo 10 tisuća vojnika.

Vježba koja bi trebala demonstrirati obrambenu sposobnost Saveza Air Defender 2023, trajat će 11 dana. Njemačka je njezino logističko središte, ali bit će uključene i lokacije u Nizozemskoj i Češkoj.

- Riječ je o golemom raspoređivanju snaga. Važno je poslati jasan, uravnotežen i sveobuhvatan signal Rusiji. To je posve sigurno važna demonstracija naše snage koja istodobno nema učinak eskalacije, rekla je Eva Hogl, povjerenica njemačkog parlamenta za oružane snage.

Multinacionalna vježba pod njemačkim vodstvom Air Defender 23 najveće je angažiranje zračnih snaga u povijesti NATO-a. Od 12. do 23. lipnja cilj je vježbanje zračnih operacija sa savezničkim i partnerskim zračnim snagama. Fokus je na optimizaciji i proširenju suradnje među zemljama sudionicama, objasnili su iz Zapovjedništva zračnih snaga NATO-a.

- Vježbom Air Defender 23 otvaramo novo poglavlje u transatlantskoj povijesti, rekao je general-pukovnik Ingo Gerhartz, načelnik njemačkih zračnih snaga na tiskovnoj konferenciji za njemačke i američke novinare u Sjedinjenim Državama početkom travnja.


Scenarij kolektivne obrane


Vježba koju je Njemačka počela planirati 2018., temelji se na scenariju kolektivne obrane poznatom i kao scenarij članka 5 u kojem saveznici raspoređuju svoje zračne snage u Njemačku da se bore protiv hibridnih okupacijskih snaga fiktivnog protivnika, pojasnili su.

U koordiniranim kombiniranim operacijama, savezničke zračne snage pokazuju da su sposobne braniti teritorij NATO-a brzom odlučnom akcijom. Operacije velikih razmjera vježbe uključuju gotovo 10.000 pripadnika i više od 250 zrakoplova iz 25 zemalja i NATO-a.

Zračne snage SAD-a raspoređene u Njemačkoj uglavnom su postrojbe Zračne nacionalne garde iz 35 američkih država. Većina snaga koje sudjeluju djeluje iz tri baze njemačkog ratnog zrakoplovstva, a ostale dolaze iz svojih matičnih baza.

Transatlantska solidarnost


Air Defender 23 demonstrira transatlantsku solidarnost kroz vidljivi doprinos američkih zračnih snaga. Sposobnost Njemačke da primi i ugosti velike kontingente zrakoplova na svojim zračnim lukama, što između ostalog omogućuje američki koncept Agile Combat Employment koji olakšava kratkoročno i vanjsko raspoređivanje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, Air Defender je velika demonstracija NATO-ovog odvraćanja i obrane u euro-altantičkom području koja treba uvjeriti stanovništvo u koheziju i predanost saveznicima.

Prema riječima zapovjednika njemačkog zrakoplovstva, general-pukovnika Gerhartza, Njemačka, planiranjem, organizacijom i provođenjem Air Defender 2023, odgovara na pozive da preuzme više odgovornosti u domeni globalne sigurnosti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!