15:25 / 11.06.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Najveći dio Hrvatske za Njemačku više nije rizično područje

Turisti u Cavtatu

Turisti u Cavtatu

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Najveći dio Hrvatske od nedjelje za Njemačku više nije rizično epidemiološko područje, objavio je u petak Institut Robert Koch, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova od početka srpnja ukida opće upozorenje za putovanja uvedeno na početku pandemije. 

Nakon što je prošlog tjedna s popisa rizičnih zemalja skinuo Dubrovačko-neretvansku, Istarsku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Požeško-slavonsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, državni epidemiološki Institut Robert Koch je sada s popisa rizičnih područja uklonio i ostale hrvatske županije, s iznimkom Međimurske i Varaždinske.

Ova odluka stupa na snagu u nedjelju što znači da svi oni koji se vraćaju u Njemačku više nisu dužni predočiti negativni test niti se digitalno prijavljivati prije povratka.

Obveza negativnog testa za sve one koji u Njemačku putuju zračnim putem i dalje ostaje na snazi.

Institut Robert Koch je s liste rizičnih zemalja skinuo i cijeli niz europskih i svjetskih država poput cijele Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije i SAD-a. Slovenija još uvijek slovi kao rizično područje.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istodobno je najavio ukidanje općeg upozorenja od putovanja u rizična područja sa sedmodnevnom incidencijom ispod 200.

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje odvraća od putovanja koja nisu iznimno nužna za zemlje koje slove kao visokorizične ili kao područja s raširenim varijantama koronavirusa.

- Ovaj korak je moguć jer u Europi ubuduće vrijede zajednička pravila za odnos prema cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus kao i onima s negativnim testom, priopćio je ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

On je istodobno upozorio na to da ukidanje upozorenja ne znači poziv na potpunu bezbrižnost.

Putovanje uz razboritost i odmjerenost: to je slogan ovog ljeta, poručio je Maas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!