Najveći europski nuklearni reaktor počeo s radom u Finskoj

16.04.2023.

21:53

Autor: T.V./HRT/Hina

Olkiluoto 3 - najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Europi

Olkiluoto 3 - najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Europi

Foto: Lefteris Karagiannopoulos / REUTERS

Nekoliko sati nakon što je Njemačka završila svoju atomsku eru isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora, najveći pojedinačni reaktor u Europi pušten je u redoviti pogon u Finskoj, rekao je njegov operater u nedjelju.

Očekuje se da će Olkiluoto 3, koji sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativan "barem sljedećih 60 godina", prema operateru TVO-u.

Njemačka je u međuvremenu službeno okončala desetljeća korištenja nuklearne energije isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora u subotu.

Reaktor Isar 2 na jugoistoku zemlje, postrojenje Neckarwestheim na jugozapadu i Emsland na sjeverozapadu isključeni su iz električne mreže prije ponoći.

Najveće europsko gospodarstvo nastojalo je ostaviti za sobom nuklearnu energiju od 2002., ali je postupno ukidanje ubrzala bivša kancelarka Angela Merkel 2011. godine nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima u Japanu.

U Finskoj je Europski tlačni reaktor (EPR) u međuvremenu pušten u redoviti pogon nekih 18 godina nakon početka izgradnje reaktora i 14 godina nakon što je prvotno planirano da krene u komercijalnu proizvodnju.

Nakon što je prvi put postigao punu snagu u rujnu prošle godine, trebao je ući u komercijalnu proizvodnju u prosincu, ali je početak odgođen nekoliko puta tijekom faze testiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!