Najviši sud EU odlučuje o neovisnosti poljskog Vrhovnog suda

07:21 / 06.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Odluka o sudu

Odluka o sudu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Najviši sud Europske unije donijet će u srijedu još jednu presudu vezanu uz integritet poljskog Vrhovnog suda, ovaj put u vezi s postupcima imenovanja sudaca.


Zahtjev za presudom Europskog suda pravde (ECJ) pokrenuo je slučaj suca koji je kritizirao reforme vlade i koji se bunio protiv prelaska u drugo vijeće unutar regionalnog suda.

Posljednjih godina vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uvela je niz promjena za koje kritičari kažu da ugrožavaju neovisnost pravosuđa, što izaziva napetosti između Varšave i dužnosnika EU-a.

Prošlog mjeseca Europska komisija zatražila je od ECJ-a da kazni Poljsku zbog toga što nije povela presudu o disciplinskom vijeću svog Vrhovnog suda. ECJ još nije odgovorio.

Poljski Vrhovni sud također bi trebao u četvrtak donijeti dugo očekivanu presudu o tome imaju li primat europski ugovori ili nacionalni ustav.

Primat europskog prava nad nacionalnim jedno je od temeljnih načela europske integracije.

Varšava tvrdi da Bruxelles nema pravo miješati se u pravosudni sustav država članica te da su reforme potrebne kako bi se uklonilo utjecaj komunističke ere u pravosuđu i ubrzalo sudske postupke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!