14:11 / 12.04.2018.

Autor: V.P./D.P./HRT

Nakon 15 godina izolacije Europska unija pomaže Zimbabveu

-

-

Foto: - / -

Povjerenik za razvoj Neven Mimica u Harare je došao uoči izbora, u politički osjetljivom trenutku te predložio novo partnerstvo i pomoć u reformama.
Ni šest mjeseci nakon nenasilne promjene režima u Zimbabveu Europska unija pokazala je da je spremna za normalizaciju odnosa s tom zemljom.

Uz odobrena 23 milijuna eura pomoći za zdravstvo i nova radna mjesta, prvi put nakon 9 godina u Harare je došao jedan visoki europski dužnosnik, povjerenik za razvoj Neven Mimica.

Dugi redovi, nedostatak lijekova i opreme, kreveta i osoblja kronični su problemi  bolnica u najgušće naseljenom dijelu Hararea. Bez donacija i međunarodne pomoći mnoge bolnice ne bi opstale. Čak 23 milijuna eura koje je Europska unija osigurala za javno zdravstvo te zemlje dočekano je slavljem i veseljem.

Povjerenik za razvoj Neven Mimica u Harare je došao uoči izbora, u politički osjetljivom trenutku te predložio novo partnerstvo i pomoć u reformama. Slične političke poruke Mimica je poslao i na sastanku s novim predsednikom Zimbavea na kojem se razgovaralo o ekonomskoj perspektivi zemlje nakon 15 godina izolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!