08:39 / 26.06.2018.

Autor: I.B./D.M./HRT

Nakon gotovo tjedan dana 'Lifeline' našao luku

Foto: Twitter, @SEENOTRETTUNG

Foto: Twitter, @SEENOTRETTUNG

Foto: - / -

Brod "Lifeline" plovi u međunarodnim vodama u Sredozemnom moru.

Malta će dopustiti pristajanje spasilačkom brodu Lifeline nakon što mu je Italija to zabranila, čime će završiti gotovo tjedan dana čekanja tog broda na Mediteranu s više od 230 migranata, najavio je talijanski premijer Giuseppe Conte. 

Nova vlada u Rimu u kojoj je i protuimigrantska stranka Liga prodrmala je europsku migrantsku politiku najavivši da više neće primati brodove kojima upravljaju humanitarne organizacije koje spašavaju migrante. Opasni morski put do Italije glavna je ruta tražiteljima azila iz Afrike u Europu, a u proteklim godinama ih je više tisuća poginulo u tom pothvatu. Lifeline je objavio da je tijekom noći s ponedjeljka na utorak jedna osoba trebala biti evakuirana i da se uvjeti na brodu općenito pogoršavaju. 

Lifeline je proveo pet dana u međunarodnim vodama. Nakon dolaska na Maltu migranti će biti podijeljeni među članicama EU-a koje ih žele prihvatiti, naglasio je Conte. "Italija će ispuniti svoj dio obaveze i primiti dio migranata s palube Lifelinea u nadi da će i druge europske države to učiniti", dodao je talijanski čelnik. 

Istodobno, danski teretni brod sa 108 migranata spašenih u petak, sinoć je uplovio u luku Pocalo na jugu Sicilije.

Tko će primiti "Lifeline" s više od 230 migranata?

Podsjetimo, brod "Lifeline" je drugi spasilački brod u kratko vrijeme čija sudbina pokazuje duboke podjele u Europi vezane za podnošenje tereta prihvata izbjeglica i ekonomskih migranata. Sudbina ovih ljudi zaoštrava odnose između Rima i Pariza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!