12:26 / 27.06.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HRT/E.L.S.

HRT u Lužicama, stanje na terenu sve je bolje

Borko Brunović javio se iz sela Lužice

Borko Brunović javio se iz sela Lužice

Foto: HRT / HTV

Tri dana nakon razornog tornada u Češkoj, koji je odnio 5 života i u kojem je ozlijeđeno 200-tinjak ljudi, još se utvrđuje šteta na zgradama, kućama i automobilima. Na terenu se radi punom parom. 

- Teško je opisati kako izgleda selo Lužice. Uništena je svaka kuća, svako krovište, a selo izgleda kao ratna zona. Međutm, stanje je sve bolje i svi su privremeno zbrinuti, javio je za Dnevnik HTV-a iz Lužica Borko Brunović. U tom selu stradala je mlada trudnica na koju je pala željezna konstrukcija.

Vatrogasci, statičari i volonteri već tri dana 'ostavljaju srce na terenu'. Čiste se ulice, krovovi, a šuta i građevinski otpad se odvoze. Ova je katastrofa ujedinila cijelu Češku, pomoć pristiže sa svih strana i pomalo se osjeća optimizam, dodao je. 

I u selu Hrušky na krovu svake kuće netko je u akciji. Vatrogasci, statičari, volonteri. Svi imaju pune ruke posla. Na ruti tornada i brojne televizijske ekipe u potrazi za kadrovima koji u ovom dijelu svijeta nisu tako česti.

- Prestrašno. Kao novinar bio sam u potresima pogođenima Japanu i Nepalu. Na mnogim sam mjestima vidio bol. Nisam mislio da se tako nešto može dogoditi ovdje. Teško mi je gledati kako Česi pate, kaže Martin Krpač, novinar iz Slovačke. 

No patnja će proći, sela će se obnoviti. Najbolje to govori pogled na malu prodavaonicu koja, iako je razrušena, ipak radi. Život ide dalje. 


Podsjetimo, tornado koji je pogodio Češku najsnažniji je u Europi u posljednjih 20 godina. Češka će vlada za oporavak pogođenih područja tražiti novac iz Fonda solidarnosti Europske unije, a prema prvim procjenama, šteta iznosi desetke milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!