12:23 / 25.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Napad na ured Angele Merkel nije povezan s terorizmom

Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Njemačka policija pregledava vozilo koje se zabilo u vrata ureda njemačke kancelarke Angele Merkel.
Policija u Berlinu ne polazi od toga da incident, kada se automobil zabio u ulazna vrata kancelarskog ureda Angele Merkel, ima ekstremističku pozadinu, a mediji javljaju da se isti automobil već jednom, 2014., zaletio u ogradu kancelarskog ureda. Vozač automobila priveden je.

Svjedoci govore da je za upravljačem sjedio "muškarac srednjih godina" koji je s mjesta događaja odvezen u invalidskim kolicima. Na automobilu, zelenom Golfu s registracijskim oznakama okruga Lippe na sjeverozapadu Njemačke, pisalo je "zaustavite globalizacijsku politiku" i "vi prokleti ubojice djece i starijih ljudi".

Glasnogovornik vlade Steffen Seibert objasnio je da "ni u jednom trenutku" nije postojala opasnost za kancelarku Angelu Merkel ili nekog člana vlade. Dodao je da je na ogradi kancelarskog ureda nastala "manja šteta".

Srijedom prijepodne se u zgradi kancelarskog ureda redovito održavaju sjednice vlade, a danas bi tijekom dana kancelarka Merkel trebala putem videoveze razgovarati s premijerima saveznih pokrajina o novim mjerama protiv pandemije.

Prema pisanju njemačkih medija isti automobil već se jednom, 2014., zaletio u ogradu kancelarskog ureda. Tada su poruke na automobilu glasile: "Dosta s promjenom klime koja ubija ljude" i "Nicole, volim te". Tada 48-godišnji vozač automobila ispitan je u policiji, ali je ubrzo pušten.
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!