Nastavlja se regionalna suradnja u prekograničnim područjima

13.12.2022.

12:35

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivan Galovic / PIXSELL

Program Interreg IPA u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine donosi 156 milijuna eura, a neka od planiranih područja ulaganja su kružno gospodarstvo i prilagodba na klimatske promjene u prekogranična područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Rečeno je to na konferenciji koja se održava u povodu odobrenja Interreg IPA programa za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Suradnja na programu IPA Interreg između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije započela je 2014. godine, a Europska komisija usvojila je 3. studenoga 2022. godine Interreg IPA program Hrvatska - Srbija 2021.-2027. i Interreg IPA program Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021.-2027. Ravnateljica Uprave za Europsku teritorijalnu suradnju Stella Arneri rekla je da programi predstavljaju kontinuitet u odnosu na prošlo financijsko razdoblje te iskorak u vidu naglaska na jačanje razvoja svih prekograničnih regija.

- Ovo je jedan od rijetkih programa koji je vrlo opipljiv i kvalitetan, osobito za korisnike i općine na pograničnim područjima, rekao je direktor Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović.

U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine najviše realiziranih projekata je bilo na južnom dijelu regije, rekao je Dilberović i konkretizirao Dubravačko - neretvansku županiju s dijelovima Hercegovine i Crne Gore.

U novom proračunskom razdoblju očekuje se da će se uz ostalo ulagati u inovativnu i pametnu gospodarsku preobrazbu, zaštitu okoliša s naglaskom na energetsku učinkovitost, kružno gospodarstvo, prilagodbe na klimatske promjene, te jačanje prekograničnih zdravstvenih i turističkih kapaciteta u programskom području.

Sudionici najavljuju da će se posebni napori ulagati u smanjenje društvene, ekonomske i teritorijalne nejednakosti.

- Dosadašnja suradnja između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske putem programa koje financira EU zaista je izuzetno dobra, rekao je vršitelj dužnosti generalnog direktora Direktorata za europske fondove Ministarstva europskih poslova Crne Gore Bojan Vujović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!